Robert Francis Prevost har valts till ny påve och är därmed den förste nordamerikanen att inta ämbetet. Valet var kanske inte väntat, men det är troligt att han hade fått framlidne påvens röst – och kan innebära en kontinuitet i Franciskus reformarbete.
Robert Francis Prevost – som valt påvenamnet Leo XIV – föddes 1955 i Chicago. Hans amerikanska ursprung talade enligt AP emot honom inför konklaven eftersom det funnits ett tabu mot en påve från USA med tanke på landets geopolitiska makt.
Det som dock talade för honom är att han i lika hög grad betraktats som en latinamerikansk kardinal på grund av de många år han tillbringade som missionär i Peru, innan han utsågs till ärkebiskop där av påve Franciskus, skriver BBC.
Ledarroll i Franciskus reform
Där är han ihågkommen som en brobyggare och har även peruanskt medborgarskap. På sitt cv har han också att han är högste ledare för Augustinorden.

Den nyvalde påve Leo XIV på torsdagen. Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Prevosts företrädare Franciskus, från Argentina, ska ha haft ett gott öga för honom och tog 2023 Prevost till Rom för att tillträda som ordförande för den påvliga kommissionen för Latinamerika. Dessutom hade Prevost en ledarroll i Franciskus mest revolutionerande reformer – när han lade till tre kvinnor till den grupp som avgör vilka biskopsnomineringar som skickas till påven.
Högsta kardinalsgraden
Kardinal blev han 2023 och tidigare i år visade Franciskus återigen sin uppskattning genom att utnämna honom till den högsta kardinalsgraden – vilket tyder på att han åtminstone skulle ha varit Franciskus val i en konklav, enligt AP..
– Vi hör fortfarande i våra öron den svaga men alltid modiga rösten från påve Franciskus som välsignade oss, sade Leo XIV när han talade för första gången som påve på torsdagen.
Att någon som Prevost – som tros ha delat Franciskus syn på migranter, fattiga och miljön – valdes är däremot inte så förvånande, eftersom 80 procent av de kardinaler som deltog i konklaven utsågs av Franciskus.
Leo XIV blir den 267:e påven i raden.