Krönika

Vår hunger efter rätt diet verkar aldrig mättas

Boris Benulic
Boris Benulic
loadingVi har gått från kött och nötter till kanelbullar och ultraprocessad industriellt framställd mat, skriver krönikören.Foto: Getty Images
Vi har gått från kött och nötter till kanelbullar och ultraprocessad industriellt framställd mat, skriver krönikören.Foto: Getty Images

När jag häromåret tog ett dna-test fick jag veta att jag hade en ovanligt hög andel neandertal-dna. Jag började leka med idén om att skriva en kokbok med titeln ”Ät som en neandertalare”. Men efter att ha läst några mathistoriska verk samt en färsk studie om mina förfäder blev jag lite tveksam.

Det har ju blivit populärt med olika former av dieter som anknyter till hur våra förfäder åt – det finns ett stort antal varianter på stenålderskost – även kallad paleolitisk kost. Det är den sorts föda som stammar som levde som samlare och jägare livnärde sig på för 10 000 år sedan, innan människan blev en mer bofast och jordbrukande varelse. Anhängarna av stenålderskosten menar att den är bättre för oss eftersom den överensstämmer med den föda vi under en lång period biologiskt anpassades till. Samhällets utveckling har förflyttat oss bort från den mat som anses vara den bästa; vi har gått från kött och nötter till kanelbullar och ultraprocessad industriellt framställd mat.

I linje med den trenden borde en kokbok som lanserade neandertal-dieten vara en given framgång. Men efter att ha läst en nyutkommen studie om mina förfäders näringsintag har jag övergett det projektet. Det visar sig att neandertalarnas måltider ofta bestod av ruttet kött och fluglarver. Inte på något sätt onyttigt eller skadligt när det gäller näringsinnehåll – tvärtom – men antagligen rätt svårt att sälja in till dem som i dag vill äta hälsosamt.

Läsning

Christopher E. Forth: ”Fat: A Cultural History of the Stuff of Life”

(Reaktion Books, 2019)

Ken Albala: ”Eating Right in the Renaissance”

(University of California Press, 2002)

Anita Guerrini: ”Obesity and Depression in the Enlightenment: The Life and Times of George Cheyne”

(University of Oklahoma Press, 2000)

”Neanderthals, hypercarnivores, and maggots: Insights from stable nitrogen isotopes”

(Studie i Science advances: www.science.org/doi/10.1126/sciadv. adt7466)

Boris Benulic
Boris Benulic
Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Krönika

Vår hunger efter rätt diet verkar aldrig mättas

Boris Benulic
Boris Benulic
loadingVi har gått från kött och nötter till kanelbullar och ultraprocessad industriellt framställd mat, skriver krönikören.Foto: Getty Images
Vi har gått från kött och nötter till kanelbullar och ultraprocessad industriellt framställd mat, skriver krönikören.Foto: Getty Images

När jag häromåret tog ett dna-test fick jag veta att jag hade en ovanligt hög andel neandertal-dna. Jag började leka med idén om att skriva en kokbok med titeln ”Ät som en neandertalare”. Men efter att ha läst några mathistoriska verk samt en färsk studie om mina förfäder blev jag lite tveksam.

Det har ju blivit populärt med olika former av dieter som anknyter till hur våra förfäder åt – det finns ett stort antal varianter på stenålderskost – även kallad paleolitisk kost. Det är den sorts föda som stammar som levde som samlare och jägare livnärde sig på för 10 000 år sedan, innan människan blev en mer bofast och jordbrukande varelse. Anhängarna av stenålderskosten menar att den är bättre för oss eftersom den överensstämmer med den föda vi under en lång period biologiskt anpassades till. Samhällets utveckling har förflyttat oss bort från den mat som anses vara den bästa; vi har gått från kött och nötter till kanelbullar och ultraprocessad industriellt framställd mat.

I linje med den trenden borde en kokbok som lanserade neandertal-dieten vara en given framgång. Men efter att ha läst en nyutkommen studie om mina förfäders näringsintag har jag övergett det projektet. Det visar sig att neandertalarnas måltider ofta bestod av ruttet kött och fluglarver. Inte på något sätt onyttigt eller skadligt när det gäller näringsinnehåll – tvärtom – men antagligen rätt svårt att sälja in till dem som i dag vill äta hälsosamt.

Läsning

Christopher E. Forth: ”Fat: A Cultural History of the Stuff of Life”

(Reaktion Books, 2019)

Ken Albala: ”Eating Right in the Renaissance”

(University of California Press, 2002)

Anita Guerrini: ”Obesity and Depression in the Enlightenment: The Life and Times of George Cheyne”

(University of Oklahoma Press, 2000)

”Neanderthals, hypercarnivores, and maggots: Insights from stable nitrogen isotopes”

(Studie i Science advances: www.science.org/doi/10.1126/sciadv. adt7466)

Boris Benulic
Boris Benulic
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025