Tusentals snögäss dog i giftigt vatten
Många snögäss dog när de landade i giftigt vatten. Bilden är inte från händelsen. (Foto: Pixabay)


På sin väg över den nordamerikanska kontinenten hamnade tusentals snögäss i en snöstorm. I området fanns det för tillfället bara ett öppet vattendrag att landa på. Men vattendraget var ett gammalt dagbrott och extremt surt, fullt med tungmetaller och giftiga kemikalier. Där tog deras resa slut.

Stora flockar med snögäss dog när de landade i det giftiga vattnet i Berkley Pit i Montana den 28 november, rapporterar The Guardian. Berkley Pit är ett dagbrott vid en gammal koppargruva i staden Butte i delstaten Montana, USA.

Arbetarna har jobbat hårt med spotlights och ljud för att skrämma och hindra andra fåglar att landa där. Gruvföretaget räknar med att 90 procent av fåglarna har skrämts bort sedan den 29 november.

Antalet döda fåglar beräknas med hjälp av drönare och flygplan som flugit över vattnet, men myndigheterna har inte bekräftat antalet ännu. År 1995 dog 342 fåglar vilket ledde till att man försökt hindra fåglarna från att landa på det giftiga vattnet.

Man vet inte varför det är så många fåglar i år, normalt ser man 2 000–5 000 snögäss i Butte. Professor Jack Kirkley från University of Montana sade till Montana Standard att de milda vintrarna gjorde att fåglarna inte flyttade söderut så tidigt som förr, och en del stannar också kvar på platser de aldrig övervintrat på tidigare.

Gruvföretagen ska också undersöka vad som orsakade ”en sådan här perfekt storm”, där tusentals fåglar flyttar sent och råkar ut för en snöstorm när det enda öppna vattnet i området är det giftiga vattnet i Berkley Pitt, skriver The Guardian.