Det starka opinionstrycket för ökad transparens kring fallet Jeffrey Epstein fick till slut effekt. Detta kan dock ha tagit sig ett något annorlunda uttryck än vad många väntat sig.
En påtaglig spricka uppstod plötsligt mellan president Donald Trump och många av hans väljare kring frågan om att offentliggöra dokument som rör brottsanklagelserna mot miljardären Jeffrey Epstein. Detta gjorde ett tydligt negativt avtryck i de aktuella mätningarna av förtroendet för administrationen, vilket kan förklaras av en växande opinion i västvärlden för ökat ansvarsutkrävande inom politik och offentlighet. I USA har fallet Epstein närmast blivit en symbol för detta, och därmed har många kommit att ifrågasätta hur uppriktig Trump egentligen är när det gäller hans påstådda ambition att rensa ut korruption.
Då Jeffrey Epstein anses ha bedrivit sexhandel med minderåriga är det rimligt att fråga sig vilka som utgjorde hans kundkrets. Denna fråga har lyfts av individer som senare kommit att ingå i Trumps administration, och till viss del även av Trump själv – under mer än ett decennium vid det här laget. Det inkluderar bland andra nuvarande FBI-chefen Kash Patel och den biträdande FBI-chefen Dan Bongino, vilka dessutom ifrågasatt den officiella förklaringen till Epsteins död. Därtill hävdade justitieminister Pam Bondi så sent som i februari i år att hon själv förfogade över Epsteins kundlista, vilket skapade förväntningar på att denna snart skulle offentliggöras.