Tio miljoner svenskar nästa år enligt ny prognos
Under det senaste året har Sveriges befolkning ökat kraftigt, enligt en ny prognos från SCB. (Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times)


Under 2016 passerar Sveriges befolkning tiomiljonersstrecket.

Det visar SCB:s specialprognos för befolkningsökningen. Den visar också att Sverige om fyra år har drygt 300 000 fler folkbokförda jämfört med prognosen från maj.

– Eftersom det är en väldigt oviss situation nu är det här osäkra uppgifter. Ingen vet hur många flyktingar som söker sig hit framöver. Vi vet inte heller hur utvandringen kommer att se ut. De som kommer som flyktingar nu kan i högre eller lägre grad utvandra än vad asylgrupper tidigare har gjort, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB, till DN.

Enligt en mer långsiktig prognos från SCB kommer vi att vara 12,9 miljoner i Sverige år 2060. Den nuvarande snabba ökningen beräknas dock avta om tio år.

Invandringen på grund av kriget i Syrien är en orsak till befolkningsökningen. En annan är att många svenskar är drygt 30 år, en ålder när många skaffar barn. Andelen äldre ökar också, eftersom många lever längre.