Heidelberg Materials får fortsätta att bryta kalk i Slite på Gotland, enligt en dom i mark- och miljödomstolen i Nacka. Tillståndet gäller 30 år och innehåller flera villkor för att begränsa störningar för människor och miljö.
Heidelberg Materials, tidigare Cementa, har ansökt om och nu fått ett 30-årigt täkttillstånd för brytning av kalk- och märgelsten i File hajdar-täkten och märgelsten i Västra brottet, samt att uppföra anläggningar för sortering, krossning och transport av stenmaterialet.
Tillståndet omfattar även rätt att leda bort inläckande dag- och grundvatten från bland annat File hajdar-täkten och Västra brottet.
Många villkor
"Bolaget har på ett utförligt sätt redovisat miljökonsekvenserna av den planerade täktverksamheten. Ansökan innehåller information som gör det möjligt att överblicka hela tillståndstiden", säger rättens ordförande, rådmannen Inge Karlström, i ett pressmeddelande.
Domstolen har tillskrivit ett stort antal villkor för att begränsa störningar på människor och miljö som verksamheten kan orsaka. Bland annat handlar det om begränsningar av buller och åtgärder mot damning vid transporter.
Krav på vattenskydd
Det finns även detaljerade krav för hur grund- och ytvatten ska skyddas. Domstolen har funnit att kalkbrytningen inte kommer att påverka möjligheten till säker vattenförsörjning och inte heller möjligheten till vattenuttag ur enskilda brunnar i närheten av täkterna.
"Det underlag som bolaget har redovisat visar att fortsatt täktverksamhet inte kommer att äventyra dricksvattenförsörjningen. Om skada på enskilda brunnar i närområdet ändå skulle uppstå är bolaget förpliktat att hålla brunnsinnehavare skadelösa genom att ordna ny dricksvattenförsörjning", säger Inge Karlström.
Domen från mark- och miljödomstolen kan överklagas. Domstolen har dock beslutat att miljötillståndet får tas i anspråk omedelbart, med vissa begränsningar, även om domen överklagas.