Pandemin fick våra hjärnor att åldras nästan sex månader snabbare än normalt – oavsett om man fick covid-19 eller inte, visar en ny brittisk studie.
Forskarna tittade bland annat på volymen av grå och vit hjärnsubstans – som är kopplade till minne och överföring av nervsignaler – hos 1 000 personer under pandemin. De jämförde dem sedan med 15 000 personers hjärnor från tiden före pandemin.
I genomsnitt åldrades hjärnorna under pandemin 5,5 månader snabbare än i vanliga fall – och det gällde även om man inte blivit smittad av covid-19. Mest åldrades den hos män, äldre och personer från socioekonomiskt utsatta områden.
Däremot såg man bara en försämrad kognition – hjärnans förmåga att tolka och bearbeta information – hos de som blev sjuka i covid-19. Det tyder på att ett accelererat hjärnåldrande inte alltid påverkar den kognitiva förmågan negativt, menar forskarna. Resultatet tyder också på att livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, stress och sociala kontakter påverkar hjärnans åldrande.
Det är inte känt om förändringarna av hjärnan återgick till det normala efter pandemin.
Studien är publicerad i Nature Communications.