Sötpotatis har blivit ett populärt inslag på de svenska matborden. Det sker dock ingen nämnvärd odling av rotsaken i Sverige. Därför har forskare vid SLU Alnarp och Lunds universitet under sommaren bedrivit en försöksodling i syfte att hitta sorter som passar att odla i ett skandinaviskt klimat.
Sötpotatis (Ipomoea batatas) har precis som vanlig potatis (Solanum tuberosum) − nej, de är inte släkt − sitt ursprung i trakterna kring Anderna i Sydamerika. Därifrån spreds sötpotatisen genom Syd- och Centralamerika, till Västindien och vidare till Polynesien, där den blev en viktig föda långt innan västerlänningar under 1700-talet landsteg på Hawaii, Nya Zeeland och Påskön.
Då växten normalt saknar frön sprids den i form av rotknölar, som inte klarar att förflyttas via havsströmmar. Därför antas sötpotatisen ha förts från Sydamerika för människohand. I dag odlas grödan i många länder inom den tropiska zonen, och den absolut största odlingen sker i Kina, som står för 67 procent av världsproduktionen. Den sötpotatis som finns att köpa i svenska livsmedelsbutiker har dock vanligen importerats från Egypten eller USA.














