Lagen föreslås skärpas för tvångsgifte och barnäktenskap.
– Det är viktigt att straffen för de här brotten återspeglar brottslighetens allvar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Regeringen och Sverigedemokraterna vill göra mer för att ta itu med hedersrelaterat våld och förtryck. Nu föreslår regeringens utredare hur lagen kan skärpas på flera punkter.
Det handlar bland annat om brottet äktenskapstvång. Att tvinga någon att gifta sig är olagligt. Men för att dömas krävs det i dag att brottet skett genom hot eller våld, eller att man utnyttjat en persons utsatthet. Utredaren Viveca Lång föreslår att det straffbara området utvidgas, så att det även omfattar att vilseleda någon till att ingå äktenskap.
Föräldrar ska straffas
Därtill föreslås straffskalan för både tvångsgifte och barnäktenskap skärpas, från fängelse i högst fyra år till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
Skärpningar föreslås även när någon lurar en person utomlands för tvångsgifte. Det kallas i dag vilseledande till äktenskapsresa, men utredaren föreslår ett nytt namn: "äktenskapsresebrott". Skärpningarna handlar om att fler situationer ska omfattas. Dessutom ska även försök att ta med sig någon utomlands för tvångsgifte kriminaliseras.
Åktenskapsresebrott mot barn ges samtidigt en egen rubricering, och i de fallen krävs inte heller att till exempel hot eller våld har använts.
Straffskalorna för äktenskapsresebrott föreslås skärpas från fängelse i högst två år till fängelse i högst fyra år.
Hemlig avlyssning
Straffskalan för hedersförtryck föreslås däremot inte skärpas.
Inte heller bör tvång att vara kvar i ett äktenskap kriminaliseras, enligt Lång.
Men det undantag som finns för att erkänna vissa utländska äktenskap, som till exempel månggiften, anser hon ska tas bort.
Ytterligare ett förslag är att polisen ska få använda hemlig avlyssning när de utreder äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026. Förslagen skickas nu på remiss.
– Under alltför lång tid har inte samhällets reaktion varit tillräckligt kraftfull mot hedersförtryck, säger Strömmer.
Han bedömer att regeringen kommer att kunna gå vidare med lagförslag enligt utredarens tidsplan.