För 150 år sedan grävdes kvarlevor efter två samer upp ur sina gravar i Luleåtrakten och fördes till Lunds universitet. Under lördagen återlämnades de vid en samisk ceremoni i Gammelstad utanför Luleå.
Man vet inte mycket om de två samerna, mer än att de var män och att deras kranier ansågs vara av värde för rasbiologisk forskning. Kranierna fördes till Lunds universitet 1875 och har ingått i lärosätets anatomiska samling.
Nu har alltså kvarlevorna återbördats till Sápmi och den trakt där de hör hemma, på begäran av Lule-Boden Sameförening.
– Det är ju ett öppet sår att människor har blivit uppgrävda ur sina gravar för att de är samer, och för att det skulle forskas med syfte att framställa samer som lägre stående. Men nu sluter vi såret och avslutar historien om de här två människorna, säger Jonathan Sagelind, föreningens ordförande.

Två samiska kranier som användes för rasbiologisk forskning i Lund har återbegravts. Foto: Pär Bäckström/TT
I samband med att Lunds universitet beslutade att tillmötesgå föreningens begäran sade Sara Virkelyst, administrativ chef vid universitetsledningen till Sydsvenskan :
– För universitetet är det här ett sätt att bidra till försoningen mellan staten och det samiska folket.
Jonathan Sagelind betonar att samarbetet med Lunds universitet, Riksantikvarieämbetet och Svenska kyrkan har fungerat bra.
– Men det ska inte behöva vara samer som engagerar sig och står för drivet för att det ska bli en återbegravning. Det är viktigt att svenska staten mer försöker ta sitt ansvar, säger Jonathan Sagelind.
Under ceremonin överlämnade Ann Kristin Wallengren, vicerektor vid Lunds universitet, näveraskar med kvarlevorna till företrädare för Lule-Boden Sameförening. Askarna gravsattes på Nederluleå kyrkogård i Gammelstad.