6 saker du bör hålla för dig själv på sociala medier
Foto: Gerd Altmann


Sociala medier bjuder in sina användare att dela med sig av sina liv med världen – det goda, det dåliga, det vackra och det fula. Samtidigt som det att dela med sig av sitt liv har präglat den digitala tidsåldern och gett många fördelar, så kan det finnas anledning till att hålla vissa saker för sig själv.

Många kan nog hålla med om att man inte borde berätta så mycket om dessa sex saker.

1. Ditt personliga liv


Det praktiska skälet:
 Att hålla sitt privatliv för sig själv är inte bara ett kraftfullt verktyg för att förhindra skvaller; det kan också begränsa andras möjligheter att använda delar av ditt personliga liv emot dig. Potentiella arbetsgivare kommer att googla dig!

Det psykologiska skälet: Du har då friheten att själv välja vilka delar av ditt liv (jobbet, hemma, socialt) du vill berätta om dig själv, snarare än att kanske känna att du blir hämmad av andra människors förväntningar baserade på den personliga information du delat med dig av.

Enligt Psychology Today så kan återhållsamhet när det gäller det personliga livet hjälpa en person att behålla en känsla av kontroll över sitt liv, så länge som hemlighetsfullheten inte blir överdriven; ibland måste vi alla dela med oss av det som tynger oss för att lätta upp vardagens påfrestningar.

2. Din största dröm


Det praktiska skälet:
Psykiater Peter Shallard anser att om du tillkännager dina drömmar och mål offentligt så kan det göra dig mindre benägen att uppnå dem, eftersom det berövar dig en del av motivationen. Shallard påpekar "att berätta för någon om ens "stora idé" är nästan lika känslomässigt givande som att uppnå den".

Det psykologiska skälet: Dessutom kan andra människors bedömningar och förväntningar få en persons känsla av att äga sina drömmar att försvinna.

3. Din ekonomiska status


Det praktiska skälet:
 Att diskutera sin inkomst är inte bara ett brott mot den sociala etiketten i många samhällen, det kan också göra dig sårbar för andras omdöme om dig, eller kanske till och med bidrar till att du blir utsatt för ekonomiskt bedrägeri. Försiktighet lönar sig.

Internetanvändare borde hålla personlig identifierbar information, som till exempel familjenamn, bankinformation, lösenord, personnummer och adresser så privata som möjligt.

Det psykologiska skälet: Det är i slutändan mer psykologiskt tillfredsställande att bli gillad och respekterad för den man är än hur mycket man har på bankkontot.

4. Dina materiella tillgångar


Det praktiska skälet:
Rutinerade tjuvar håller troligen utkik efter värdefulla saker när de riktar in sig på ett hem. Att ha dyra och lyxiga artiklar som bilar, elektronik, smycken och kontanter så osynliga som möjligt på sociala medier kommer att göra dig och din familj mindre benägen för att utsättas för ett inbrottsförsök.

Det psykologiska skälet: Precis som vid ekonomisk status är det bättre att uppskattas för den man är och inte utifrån vad man gör eller har.

5. Familjeproblem


Det praktiska skälet:
Det kan vara förnuftigt att hålla familjeangelägenheter för sig själv för att förhindra att man som individ bedöms utifrån familjens ord eller handlande. Arbetsgivare i synnerhet kan googla en individ innan de anställer dem, och oavsett om det är rätt eller fel så kan familjekonflikter färga en blivande arbetsgivares åsikt.

Det psykologiska skälet: Elliot D Cohen, som skriver för Psychology Today, hävdar att vi alla är "mångfacetterade människor med tankar, känslor och önskningar som inte kan sammanfattas i en arbetsbeskrivning eller en social roll". Därför är det viktigt att få behålla friheten att vara oss själva utan att bli identifierade med våra familjer.

6. Omfattningen av ens goda handlingar


Det praktiska skälet:
När handlingen är i fokus, och inte personen bakom handlingen, så är det mindre troligt att givaren utnyttjas.

Det psykologiska skälet: Författaren Henriette Lazaridis, som skriver för HuffPost, säger att för att en handling, eller en person, ska betraktas som genuin så måste handlingen "utföras utan någon tanke på de som ser den". Sann genuin vänlighet kan vara en sällsynt kvalitet hos en person, men utan tvekan gör det den desto mer värdefull.

Hur många av des här integritetstipsen tillämpar du i ditt liv?

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.