Levande ljus kan påverka både miljön och vår hälsa. Paraffin och stearin ger olika påverkan och det spelar också roll hur vi bränner ljusen. Svanen-märkta ljus tar hänsyn både till varifrån råvaran kommer och mängden sot som de avger.
Ett levande ljus sprider mängder med partiklar i luften. Hur påverkar det oss och vår hälsa?
Christina Isaxon vid Lunds universitet forskar om just detta. Visst blir det mycket partiklar i luften när man bränner ljus, men Christina och hennes forskarlag har i sina studier inte kunnat se att det blir någon skadlig påverkan av levande ljus. Alla partiklar är inte farliga.
I undersökningen använde de lugnt brinnande stearinljus. Christina förklarar att beroende på hur ljuset brinner avges olika partiklar. När ljuset brinner med en fladdrande låga sprids mycket mer sot i luften än när lågan inte fladdrar alls, utan brinner lugnt. Därför är den lugna lågan bättre för hälsan. Från ett lugnt brinnande, vitt stearinljus kommer det mest lösliga saltpartiklar – inte mycket sot.
Att veken brinner på ett säkert sätt och att ljuset brinner jämnt, bidrar både till brandsäkerhet och att så lite sot som möjligt avges.
För att vara på den säkra sidan rekommenderar hon att undvika färgade ljus, eftersom forskargruppen har sett att partiklar från färgade ljus kan innehålla låga mängder av tungmetaller.
Stearinljus är att föredra. Man bör också se till att lågan inte fladdrar så mycket.
Levande ljus kan göra gott
Christina tycker inte att man ska undvika att tända ljus för att man är orolig för skadliga partiklar.
– Jag tycker att mysfaktorn levande ljus har kan vara väl så viktig, det gör ju också gott för människan, säger hon.
I en studie ville Christina med sitt forskarlag se på vilket sätt människan påverkas av levande stearinljus. De studerade bland annat vad som hände i näsa, i andningsvägar och med hjärtat. Resultatet visar att förbränningen av lugnt brinnande stearinljus verkar ha en positiv verkan på hjärtat.

Christina Isaxon, som har forskat på hur levande ljus påverkar människans hälsa, rekommenderar vita stearinljus som inte står i drag. Foto: Erik Andersson
Ljus av olika material
Värmeljus och andra ljus kan tillverkas av olika ljusmassor. I Sverige är stearinljus vanligast, medan paraffinljus är det som förekommer mest i EU, uppger Svanen, som miljömärker produkter på regeringens uppdrag. Det finns också en mindre mängd ljus av bivax. Materialen har olika ursprung som påverkar miljön och hälsan på olika sätt.
Paraffin
Paraffin tillverkas av mineraloljor, som kommer från biprodukter från råolja. När man bränner ett ljus av paraffin, bidrar man till ett utökat fossilt koldioxidutsläpp. När man släcker ljuset avges hälsofarliga ämnen, som också påverkar växthuseffekten, enligt Liljeholmens hemsida.
Stearin
Stearin kan göras av vegetabiliska eller animaliska fetter. I Sverige kommer det mesta av stearinet från palmolja, men också från talg, en restprodukt från köttproduktionen.
Med tanke på vad regnskogsskövlingen innebär för den inhemska befolkningen och klimatet i stort är det bra att undvika ljus tillverkade av palmolja.
Stearinljus avger minimalt med miljö- och hälsoskadliga ämnen.
Bivax
Bivaxet är förnybart och utgörs av bivaxkakor – vaxmellanväggar i bikuporna. Antingen smälter man vaxet och gjuter ljus, eller så rullar man vaxkakorna till höga ljus.
För alla typer av ljus gäller att de bör brinna med en lugn och jämn låga för att så lite sotpartiklar som möjligt ska bildas och spridas i luften vi andas.
Svanenmärkning för miljö och hälsa
Svanen-märkningen ställer krav på råvaran och ljusets kvalitet, men även på förpackningen. Ljuset ska uppfylla krav på brandsäkerhet och det finns gränser för mängden sot det får avge, berättar Eva-Lotta Lindholm, produktspecialist hos Svanen.
Att veken brinner på ett säkert sätt och att ljuset brinner jämnt, bidrar både till brandsäkerhet och att så lite sot som möjligt avges.
För att få en Svanenmärkning måste ljuset bestå till minst 90 procent av förnybar råvara. De märkta ljusen består av stearin som kommer från talg, det vill säga fett från slaktavfall. Palmolja eller sojaolja godkänns inte.
Ljus med dofter eller parfymer tillåts inte av Svanen, med tanke på allergier eller andra hälsorisker.
Värmeljus som är Svanenmärkta har en glaskopp istället för aluminium och det finns gjutna ljus som kan läggas i, för refill.

Värmeljus är oftast gjorda av paraffin, som har en lägre smältpunkt än stearin. Det gör att ljuset inte är så känsligt för temperaturförändringar och kan brinna jämnare. Men det finns enkla sätt att få stearinljusen att brinna bra under olika förhållanden. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Tips för bättre användning av levande ljus
1. För att minska soten när man släcker ljuset är det bästa att använda en ljussläckare eller att släcka veken med våta fingrar, säger Eva-Lotta. Det blir bäst för både hälsan och miljön.
Liljeholmens Stearinfabrik ger fler tips:
2. Värmeljusen är tillverkade så att de helst ska tändas en gång och få brinna ut helt. På förpackningarna brukar en brinntid anges, men den kan bli kortare om man tänder och släcker ljuset flera gånger.
Om man vill släcka ljuset innan det brunnit klart är det bästa att låta all ljusmassa först bli flytande. Då bildas ingen grop i mitten som hindrar veken från att brännas i takt med ljusmängden i behållaren.
3. Stearinljus brinner sämre i kyla. Kylande underlag, som metall, tjockt glas, sten och andra kompakta material håller stearinet kallare. Om man vill ha tända ljus utomhus kan man prova sig fram med olika placering av ljuset och olika ljuslyktor.
4. Vid återvinning av värmeljus, separera aluminiumbehållaren och vekhållaren, som är av järn. De går i samma returbubbla, men behöver vara åtskiljda för att metallerna ska kunna återvinnas var för sig.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.