Max två öl på flygplatsen innan det är dags att kliva på flygplanet. Den begränsningen vill Ryanair se för att stoppa fylla och bråk ombord på sina flygplan.
– Vi har regelbundet medarbetare som blir överfallna, säger vd:n Eddie Wilson till TT.
För många resenärer är det en självklarhet och för flygplatserna en viktig inkomstkälla. Servering av alkohol innan flygavgångar innebär dock säkerhetsproblem för flygbolagen och efter en rad incidenter den senaste tiden vill en av aktörerna, irländska Ryanair, se restriktioner.
– Det är passagerare som blandar droger med alkohol, men flygplatspersonalen behöver inte ta konsekvenserna att någon dricker klockan 4 på morgonen, säger Eddie Wilson, vd för flygbolagsdelen av Ryanairkoncernen, när TT träffar honom på bolagets huvudkontor i Dublin.
Flera exempel
Han radar upp exempel. Så sent som för ett par dagar sedan bötfälldes en polsk passagerare 3 000 euro efter att ha uppträtt illa ombord under en flygresa. I april fick ett plan med 177 passagerare, ursprungligen från Agadir, Marocko med destination Manchester, gå ned i Portugal på grund av en våldsam och berusad passagerare.
– Vi vill se en begränsning på flygplatserna, säger Eddie Wilson och från Ryanairs håll har förslaget varit max två öl eller annan form av alkoholhaltig dryck.
– Många av våra anställda är unga och har fått uppleva exempelvis sexuella trakasserier. Det har också varit passagerare som försökt öppna flygplansdörrarna, säger han.
Att flygbolaget själv säljer alkohol ombord, menar Eddie Wilson är ovidkommande då personalen till skillnad från flygplatserna, säger nej om någon passagerare är på väg att kliva över gränsen.
– Flygpersonalen är professionellt utbildad och säljer inte alkohol till passagerare som inte klarar av mer. Personen i flygplatsbaren kunde dock inte bry sig mindre, "problemet" är ju på väg därifrån.
Slopad flygskatt
Den 1 juli slopas flygskatten i Sverige och det beskedet gjorde att Ryanair redan förra året meddelade att man nu satsar på Sverige igen samtidigt som Danmark som går i motsatt riktning med införd flygskatt ratas i allt större utsträckning. I nuläget finns dock inga konkreta planer på att konkurrera med SAS på svenska inrikeslinjer. En utmaning på den svenska marknaden är att medan länder som Italien och Spanien är tillbaka på högre trafiknivåer än före pandemin så ligger Sverige endast på 76 procent av trafiken då.
Att detta är en effekt av klimatmedvetenhet hos svenskarna och begreppet flygskam, köper dock inte Ryanair-chefen alls:
– Det är skitsnack. Även när vi ber passagerare om att klimatkompensera så är det ingen som gör det. Världen har gått vidare, men det betyder inte att vi bryr oss.
– Vi gör riktiga saker som att köpa nya flygplan för närapå 40 miljarder dollar som är mera bränslesnåla och kan ta flera passagerare. Det är "riktiga saker" som vi gör.