De trotsar krig och kraftigt motstånd i sina hemländer, men når ändå imponerande framgång med sitt arbete. Det är vad årets fyra pristagare av Right Livelihood-priset har gemensamt.
Right Livelihood-priset, som även har kallats för det alternativa fredspriset, kommer precis som förra året att delas på fyra. Människorättsaktivisterna Mozn Hassan från Egypten och Svetlana Gannusjkina från Ryssland tilldelas priset för organisationerna de skapat i sina respektive hemländer.
– Det är väldigt hoppingivande att det finns så mycket framgångsrikt arbete även i de allra svåraste situationer. Det är just därför vi valt de här pristagarna eftersom de når sådan framgång trots det stora motståndet i sina hemländer, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen, till TT.
Både Svetlana Gannusjkina och Mozn Hassan får ekonomiskt stöd från utlandet vilket har lett till att Gannusjkina klassas som utländsk agent, medan Hassan inte får lämna sitt hemland.
Stora risker
Årets tredje pristagare är den syriska organisationen Syria Civil Defence, ofta kallad Vita hjälmarna. Organisationen, som består av 3 000 volontärer från civilsamhället, har räddat över 60 000 människor från byggnader som rasat vid bombningar under det syriska inbördeskriget.
Den fjärde pristagaren är den turiska oberoende tidningen Cumhuriyet. Dess medarbetare har tagit stora personliga risker och utsatts för både mord och fängelsestraff på grund av rapporteringen om mänskliga rättigheter, jämställdhet, sekularism och miljöfrågor.

Mozn Hassan från Egypten tilldelas årets Right Livelihood-pris för sitt försvar av kvinnors rättigheter i en miljö av våld, övergrepp och diskriminering. (Foto: Mostafa Mohie)
”Otroligt mod”
Gemensamt för de fyra prisdeltagarna är att de arbetar under extremt tuffa förhållanden, i krigets Syrien eller i Egypten där situationen har blivit allt svårare för civilsamhället under de senaste åren. En liknande utveckling sker även i Turkiet och Ryssland.
– Trots det bidrar de ändå med sitt arbete och gör det med ett otroligt mod och en beundransvärd effektivitet, säger Ole von Uexkull.
De fyra pristagarna kommer att dela på en prissumma på tre miljoner kronor.
(TT)
Right Livelihood-priset |
Right Livelihoodpriset grundades 1980. Jakob von Uexkull, tysk-svensk filatelist, sålde sitt företag för att få en grundplåt till finansieringen av priset. Sedan dess finansieras det av enskilda, privata givare. Stiftelsen leds numera av Jakob von Uexkulls systerson Ole von Uexkull. Fram till och med i år har 166 pristagare från 68 länder belönats. Prisutdelningen sker den 28 november i Stockholm. Källa: Right Livelihood Award-stiftelsen |