Rekorddom mot vattenföroreningar i Kina

En man rensar bort skräp från Yangtzefloden i Wushan, Kina, 2003. Nyligen fastställdes den hittills hårdaste domen för vattenföroreningar i Kina, men uppförsbacken är brant i det kinesiska miljöarbetet. Till exempel bedöms vattnet i 36 procent av floderna som "mycket dåligt". (Foto: Getty Images)


Kinas högsta domstol fastställde i förra veckan ett rekordhögt skadestånd på 160 miljoner yuan (drygt 208 miljoner kronor) för ett omfattande illegalt utsläpp av syra i två floder. Men de som jobbar med att försöka förbättra Kinas svårt förorenade vatten kämpar i motvind, enligt experter.

Domen som alltså fastställdes gällde sex personer som sålde mer än 25 000 ton avfall i form av syra till ett läderföretag som sedan dumpade det i floder, rapporterar Voice of America (VOA).

Flera har välkomnat domen som en viktig markering mot kinesiska företag att man inte ostraffat kan förstöra miljön. Men Wang Jin, universitetslärare i juridik vid Peking University sade till VOA att det fortfarande är billigast att bara bryta mot reglerna, så det återstår att se om fler företag nu börjar följa reglerna eller bara kör på tills de åker fast.

Vattenföroreningar är, som Epoch Times tidigare rapporterat, ett enormt problem i Kina, kanske större än de luftföroreningar som det just nu rapporteras mycket om.

Enligt den senaste tillgängliga officiella statistiken rankades 60 procent av grundvattnet i Kina, och 36 procent av floderna, som ”mycket dåliga”, skriver VOA. Amerikanska Woodrow Wilson Center beräknar att 35 procent av Kinas vatten är så förorenat att det ”inte bör komma i kontakt med människor”. Jennifer Turner på Woodrow Wilson Center sade till VOA att Kina också är unikt i världen i det avseendet att man nu hotas av vattenbrist just på grund av föroreningar.

Granskning: Dödens sjukhus