I Stockholm och Göteborg samlades utövare av Falun Gong den 20 juli för att återigen protestera mot förföljelsen i Kina. Hoppet om en förändring har de aldrig gett upp.
– Vi ger inte upp utan kommer fortsätta att protestera tills vi ser ett slut på det, säger Gabriel Kaylun från Göteborg som varit med vid olika protestaktioner i åtta år, lika länge som han utövat metoden.
– Det var den 20 juli 1999 som förföljelsen började i Kina. Det var slutet på att man kunde öva fritt ute i parkerna överallt i Kina. Innan dess kunde man se tusentals människor öva tillsammans i parkerna. Vi vill uppmärksamma den här dagen, att det har gått 13 år sedan förföljelsen började, berättar Kaylun vidare.

Zhou Jiu Hua, bosatt i Stockholm, pratar med förbipasserande tjejer, utanför den kinesiska ambassaden i Stockholm. (Foto: Zhihe Li/Epoch Times)
För många år sedan spottade kommunistpartiet ut falsk information om metoden, och dess utövare varpå många fick en konstig bild av Falun Gong, tillägger han.
Men Kaylun som har varit med och arrangerat många aktiviteter och protester mot förföljelsen, har sett en förändring hos omgivningen.
– Man ser att mer och mer folk börjar vakna upp. De tar till sig mer av informationen. Förut kunde de gå förbi och kanske tänka, ”vad är det här”. Idag är folk mer lyhörda och nyfikna.
Framför Kinas ambassad i Stockholm fanns bland demonstranterna Zhou Jiu Hua. Hon kommer från Kina men bor i Stockholm sedan många år.
Zhou vill att det kinesiska kommunistpartiet slutar förfölja Falun Gong, och hon vill berätta sanningen för ambassadpersonalen.
– När det kinesiska folket får veta sanningen, då kommer de att sluta förfölja Falun Gong, säger Zhou.
– I början visste man inte sanningen om Falun Gong i Kina på grund av propagandan som dåvarande ledare Jiang Zemin spred ut. Nu har folk fått veta att Falun Gong-utövare följer sanning, godhet, och tålamod (Zhen, Shan, Ren) och därför vet de att Falun Gong inte är något dåligt, förklarar Zhou.
Hon har märkt att när man numera berättar om Falun Gong genom högtalare, lyssnar personalen på ambassaden, vilket de inte gjort tidigare. Hon har också sett förändringens vindar blåsa i Kina och läst om hur folk i Kina nu vågar säga emot kommunistpartiets poliser som kommer och fängslar Falun Gong-utövare. Detta vågade de inte göra tidigare.
Bolette Ebertz med ursprung i Korea bor i Göteborg, och har övat metoden sedan 1995 då grundaren Li Hongzhi höll en kurs i Göteborg. Hon är ledamot i Falun Dafa föreningens styrelse och har deltagit i otaliga protestaktioner både i Sverige och utomlands.

Banderoller med budskap om att stoppa förföljelsen framför Kinas ambassad i Stockholm. (Foto: Zhihe Li/Epoch Times)
Men hur orkar man att kämpa år efter år, för mänskliga rättigheter i ett land som Kina? Bolette Ebertz förklarar vad som gett henne styrka och inspiration:
– På Himmelska fridens torg står det utövare varje dag, med banderoller med texten, sanning, godhet, tålamod. De är fullt medvetna om att de kan fängslas och torteras till döds, men under alla dessa år har det alltid funnits någon som vädjat och protesterat; det säger mycket om Falun Gong utövares hjärtan, för om de känner att de inte kan få ge detta till sina barn; om sanning, godhet, tålamod är förbjudet, så finns det inget hopp för Kina, och därför fortsätter jag, för att de fortsätter, för det de gör är så otroligt, berättar Bolette Ebertz.
Det lyser om henne när hon går runt och pratar med folk, på eftermiddagen vid Kopparmärra, på Kungsportsplatsen i Göteborg, om vad som händer i Kina. Det märks att hon glad över att få tala om det, fastän det är svåra saker.
– Jag har pratat med en hel del människor idag, och de är tacksamma för att få veta, de har inte haft en aning om hur hemsk situationen är i Kina. Det är jättebra vi är här för att möta människor, och svara på frågor, säger Bolette Ebertz.
En annan utövare som hade kommit ända från Norge till kinesiska ambassaden i Stockholm är Vidar. Han är 25 år och har övat Falun Gong i sju år.
Vidar har varit militär i fem år och även varit sjukvårdare i Afghanistan inom armén. Han tror att ambassadpersonalen lyssnar om ett stort antal personer berättar om sanningen.

Vidar, 25 år, kom till Kinas ambassad från Norge för att informera om förföljelsen i Kina. (Foto: M-L Koivuluoto/Epoch Times)
– Vi kan ge insikt till människorna om vad som pågår i Kina. Förföljelsen är omfattande och mörkertalet om dödade utövare är stort. Det är extremt det som händer i Kina, med organstölder och all tortyr som jag inte visste ens existerade. I dag börjar folket i Kina få större medvetenhet om vad Falun Gong är, att den inte är en ond metod och man vågar stödja utövare mot kommunistpartiet, sade Vidar.
Bolette Ebertz och Gabriel Kaylun har hopp om en bättre framtid för Kina.
– Som det ser ut nu tar det inte lång tid förrän förföljelsen tar slut och i och med det kommer även regimen att falla, säger Gabriel Kaylun.
– Jag tror på att framtiden för det kinesiska folket kommer att vara ljus, det hoppas jag, avslutar Bolette Ebertz.