Protester i Marocko efter rykte om svenskt erkännande av Västsahara

Rykten om ett svenskt erkännande av Västsahara har stoppat Ikeas första varuhus i arabvärlden. i (Foto: Fadel Senna /AFP /Getty Images)


Rykten om ett svenskt erkännande av Västsahara har rört upp känslorna i Marocko, men ett sådant är inte aktuellt i nuläget, enligt utrikesministern.

Lokala medier skriver att flera tusen människor protesterade utanför den svenska ambassaden i Rabat i Marocko på söndagen. Enligt Emma Karlsson på UD:s presstjänst var det en fredlig demonstration. Det är inte bekräftat hur många som faktiskt deltog.

Ikeas första varuhus i landet stoppades i sista stund från att öppnas. Några dagar tidigare stängde de marockanska myndigheterna en Volvobutik i Casablanca, rapporterar Emmaus i ett pressmeddelande.

Orsaken till Marockos vrede är ett rykte som säger att ett svenskt erkännande av Västsahara kan vara nära förestående. Enligt Sveriges utrikesminister Margot Wallström handlar det endast om en intern översyn över Sveriges hela Västsahara-politik.

Tidigare i veckan sade Wallström till TT att regeringen inte vill föregripa den genomlysningen och frågan om ett erkännande av Västsahara ligger inte på bordet nu, skriver SVT.