Örtexperten Alexandra De Paoli: Barr håller dig varm i vinter

Alexandra De Paoli klipper i ett tallbarr. De behöver klippas smått för att de verksamma ämnena ska komma ut. Valet av tall spelar ingen roll, säger hon, eftersom alla arter har samma verkan. Foton: Eva Sagerfors


Barrolja på barr från tall, gran eller enbuske får snabbt igång blodcirkulationen. Det är enkelt att själv göra oljan och slippa frusna händer och fötter när du cyklar eller åker skidor i vinter. Dessutom är tallbarr mycket rika på C-vitamin under vintern och ger ett gott och värmande te. Alexandra De Paoli lär dig hur du gör.

Alexandra berättar om en gång när hon var på julmarknad. Det var riktigt kallt. Hon sålde bland annat en salva som hon tillverkat. Den innehöll en-, tall- och granbarrsolja, som är kraftfullt när det gäller att få fart på blodcirkulationen. Tack vare salvan var hon själv varm om händerna, men hon märkte att de andra försäljarna inte hade det lika bra. Tjocka vantar passar inte på marknad, eftersom man behöver kunna använda fingrarna, till exempel för att hantera pengar.

Hon såg hur försäljarna försökte få upp värmen i den bistra kylan. Då tog hon en av sina burkar och gick runt och bjöd de andra att smörja in händerna. Efter bara tio minuter hörde hon hur de pratade glatt. Då hade händerna blivit varma och de kunde koncentrera sig på kunderna.

Den eteriska oljan i barr från tall, gran och en, och i enbär, sätter fart på blodcirkulationen så att man får upp värmen. Man finklipper barren eller mortlar enbär och låter det få dra i olja. Det tar inte mer än två veckor innan man har en fin olja som man kan smörja på vid behov. Eftersom både barr och bär finns att plocka ute hela vintern kan man sätta igång när som helst.

Jätteintressant tycker jag, att det faktiskt finns en snäll växt som förser oss med C-vitamin även mitt i smällkalla vintern.

Alexandra De Paoli, örtterapeut

Oljan fungerar också bra som massageolja, till exempel om man lätt blir stel i nacken, vid ryggvärk eller om man är öm i lederna.

Barr eller bär från den kraftfulla enen

Till oljan går det lika bra att använda barr eller bär från enen, säger Alexandra, men gör ett tillägg:

– Jag tycker att när enen växer så långsamt, är det lite taskigt att ta från grenarna. Det tar tid för enarna att bli stora och fina, så hittar man bär så tycker jag att man ska ta dem istället.

Alexandra är respektfull i naturen och plockar aldrig mer än hon tror kommer att gå åt. Sedan hon var barn har hon haft en djup relation till naturen. Senare utbildade hon sig till örtterapeut och journalist.

Hon berättar att enbären är gröna det första året på busken. Då innehåller de som mest eterisk olja, vilket är det bästa i medicinskt syfte.

Men enen är mycket kraftfull och ska undvikas både invärtes och utvärtes av den som är gravid eller ammar. Då passar istället gran bra. Den har inte samma starka effekt.

Tallen bjuder på vitaminer i kylan

Tallbarren är en god källa till vitamin C. Alexandra berättar att i slutet på sommaren och i början av hösten innehåller de lika mycket C-vitamin som rönnbär och apelsin: 54 mg per 100 g barr.

För att skydda sig mot förfrysning ökar tallen C-vitaminmängden när det blir kallare. Därför kan mängden vara åtta gånger större i januari. Då är halten som högst och minskar sedan när det blir ljusare.

– Jätteintressant tycker jag, att det faktiskt finns en snäll växt som förser oss med C-vitamin även mitt i smällkalla vintern.

Då gör man te på tallbarren. Det smakar sött och kådigt och sätter också fart på cirkulationen.

Te på tallbarr

1 msk färska, finklippta barr

2,5 dl vatten

Gör så här:

Klipp barren smått. Låt dem koka i vattnet i 5 minuter och sila sedan bort barren. Är man ute i naturen kan man koka direkt i stormköket.

När man vill göra te på örter, behöver mjuka och hårda växtdelar hanteras olika. Te på mjuka växtdelar lägger man i hett vatten och låter det få dra. Enbär, barr och torkade bär räknas som hårda växtdelar och behöver få koka en stund för att de aktiva ämnena ska dras ut.

I tallbarr finns ämnen som ökar blodcirkulationen. Raps- eller olivolja drar ur dessa och efter två veckor är oljan klar att användas.

Recept på värmande olja

– Barr från tall, gran eller en, eller gröna enbär

– Raps- eller olivolja, helst ekologisk och kallpressad

Gör oljan så här:

1. Mortla gröna enbär eller klipp barren smått, ner i en glasburk. Barren behöver klippas för att oljan ska komma åt de verksamma ämnena.

2. Häll i oljan, dubbelt så mycket som mängden barr eller bär. Sätt på ett lock.

3. Låt stå i ett väster- eller österfönster i 2 veckor. Sväng runt burken dagligen så att innehållet blandas om.

4. Sila bort barr eller bär och pressa ur den sista oljan. Häll över i en glasflaska och förvara mörkt. Oljan håller i ungefär 2 år.

– Sedan använder jag oljan och smörjer med, till exempel om jag är kall om händer och fötter, och om jag ska ut och cykla på vintern när det är kallt ute och jag inte vill frysa om händerna. Eller om jag ska åka skidor, eller vara ute och fiska på isen. Om jag går en fjälltur på vintern och vill hålla mig varm, säger Alexandra De Paoli.

Allemansrätten

Där allemansrätten gäller får man inte ta eller skada träd eller buskar. Men det går bra att plocka från lösa grenar. Då behöver de vara ganska nya. På privat mark behöver du be om lov från markägaren.

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.