Judar i Sverige utsätts för ökat hot, våld och attacker, enligt regeringen.
– Det ska vara en självklarhet att bära sin Davidsstjärna eller kippa öppet, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
Regeringen lanserar nu för första gången en nationell strategi för att motverka antisemitism och stärka judiskt liv.
– Att kunna leva ett öppet och fritt judiskt liv i Sverige ska vara en självklarhet, men många judar beskriver i dag antisemitismen som det enskilt största hindret, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) på en pressträff.
Sedan Hamas storskaliga terrorattack mot Israel i oktober 2023 och Israels efterföljande krig har antisemitismen blossat upp i Sverige.
"Inte lyckats skydda"
Hatbrotten mot judar har ökat kraftigt, och attentat har riktats mot den israeliska ambassaden i Stockholm.
Jakob Forssmed kallar utvecklingen oacceptabel.
– Vi har inte lyckats tillräckligt väl, säger han.
– Det behövs fler insatser för att judar ska kunna känna sig trygga och kunna vara öppna med sin identitet utan att utsättas för hat, hot och våld.
Den tioåriga strategin omfattar tre centrala delar: mer kunskap och utbildning om judiskt liv, en satsning på kulturarvet, samt insatser för att öka tryggheten.
Skolan viktig
Det kan även behövas riktade åtgärder mot grupper eller miljöer där antisemitismen är extra stark, enligt Forssmed.
– Här det handlar inte minst om att utveckla verktyg i skolmiljön, och det är klart att den antisemitismen kan se olika ut beroende på vilket område skolan ligger i och vilka förutsättningar som finns.
Till strategin kopplas också ett antal uppdrag. Till exempel ska Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kartlägga hur vanligt det är med antisemitism på nätet.
– Det är något som vi ser ökar, säger jämställdhetsminister Nina Larsson (L).
– Det tar sig nya uttryck hela tiden, därför är det viktigt att FOI löpande kan stärka kunskapen så vi kan komma bort från de här avarterna.