Säkerhetspolisen har två separata pågående brottsutredningar mot medarbetare på Regeringskansliet. En person är misstänkt för spioneri och en annan för obehörig befattning med hemlig uppgift. Åklagaren dementerar samtidigt uppgifter om att det finns kopplingar till processen med journalisten Joakim Medin som är fängslad i Turkiet.
Förundersökningarna omgärdas av sekretess.
– Jag kan bekräfta i dag att det finns två olika fall med förundersökningar rörande medarbetare på Regeringskansliet, men frågor i övrigt får ställas till Säkerhetspolisen och ansvarig åklagare, säger Maria Malmer Stenergard till svenska journalister i samband med Natos utrikesministermöte i Turkiet.
– Det är allvarliga anklagelser, men mer än så kan jag inte säga.
På frågan hur det står till med regeringens säkerhetskontroller av anställda svarar hon att man säkert kommer att få dra lärdomar.
– Vi får säkert anledning att se över de säkerhetsprövningar som görs och det är ett löpande arbete redan i dag.
Släppta på fri fot
Den ena utredningen rör misstankar om spioneri, där en diplomat på utrikesdepartementet har suttit anhållen. Personen släpptes på fri fot under onsdagen men misstankarna kvarstår.
Det andra ärendet gäller enligt Dagens Nyheter en högt uppsatt anställd på utrikesdepartementet, som misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Den anställde utreds enligt tidningen tillsammans med en ledarfigur i en utländsk politisk rörelse. Enligt både Dagens ETC och Gefle Dagblad rör det sig om en man engagerad i den kurdiska situationen i norra Syrien.
Personerna greps i söndags, den ena vid ett tillslag i Stockholmsområdet och den andra i Mellansverige. Under en husrannsakan beslagtogs bland annat en dator.
– De här två personerna greps och släpptes senare samma dag, säger Säpos presstalesperson Jonathan Svensson.
Dementerar kopplingar
Det har hållits förhör med personerna. Kammaråklagare Mats Ljungqvist uppger att utredningen fortfarande är i ett tidigt skede.
"Den aktuella utredningen gäller grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Det handlar om information som om den röjs kan vara till men för Sveriges säkerhet", säger han i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
Enligt tidigare medieuppgifter finns det "kopplingar" mellan utredningen och processen runt svenske journalisten Joakim Medin, som sitter fängslad i Turkiet. Det dementeras av Ljungqvist.
"Det här är ett enskilt ärende som inte har några kopplingar till andra nu pågående förundersökningar eller rättsprocesser, vare sig i Sverige eller annat land", säger han.
De misstänkta brotten ska ha begåtts mellan oktober 2022 och maj 2025, bland annat i Stockholm.