Musiker: Shen Yun är höjden av harmoni
Anneleen Brabants (v) och Klara Schouwaerts njöt av Shen Yun Performing Arts på Concertgebouw i Brygge, Belgien den 23 mars. (Foto: Leonie Uijtdehaag / Epoch Times)


När violinisten Anneleen Brabants först hörde talas om orkestern med medlemmar som mediterar tillsammans, visste hon inte vad hon skulle tro. Men när hon såg Shen Yun Performing Arts uppträda förstod hon.

– Men ser verkligen elegansen och tryggheten i deras personlighet genom det. Genom meditation lär man känna sig själv. Jag upptäckte det också nyligen, sade Anneleen Brabants, som själv spelar folkmusik, jazz och klassisk musik, och uppträder med den musikaliska ensemblen Aidreann.

Anneleen Brabants såg Shen Yuns föreställning på Concertgebouw i Brygge, den 23 mars med sin vän Klara Schouwaerts, som är musikterapeut. Det var första gången som Klara Schouwaerts såg Shen Yun, och andra gången för Anneleen Brabants. Båda två är vänner med Leen de Blauw, som spelar oboe i en annan Shen Yun-orkester, som var på turné i Asien vid det här tillfället.

Ett ursprung som inspirerar

Leen de Blauw, liksom många andra av Shen Yuns artister, utövar Falun Gong. Det är en andlig meditationsmetod som följer principerna sanning, godhet och tålamod, och har sitt ursprung i Kina.

Shen Yuns artister strävar alla, enligt programboken, efter självförbättring, med en målsättning att skapa konst som lyfter och ger inspiration. Så tänkte artister i det gamla Kina, liksom de klassiskt skolade artisterna i väst.

Musik- och danskompaniet grundades för tio år sedan i New York av artister från hela världen, som ville återuppliva den traditionella kinesiska kulturen. Många av dessa artister kom ursprungligen från Kina, där den traditionella kulturen trycks ner av kommunistregimen. Grunden för Shen Yuns föreställningar är klassisk kinesisk dans, tillsammans med en unik orkester där kinesiska instrument permanent ingår i ensemblen.

Leen de Blauw anslöt sig till Shen Yuns orkester för mindre än ett år sedan, och hennes berättelse inspirerade hennes vänner. Brabants sade att hon själv blev intresserad av meditation, och märkte en stor skillnad i sig själv efter att hon börjat:

– Det är verkligen fint att se att det verkligen fungerar.

Schouwaerts sade att hon som är utbildad musiker troligen lyssnar annorlunda än andra i publiken.

– Man märker genom deras samspel hur orkestern och dansen reagerar på varandra, att de interagerat med varandra under en lång tid, övat och repeterat. Man märker att de känner varandra väl.

Musik som kommunicerar

Som musikterapeut är Schouwaerts mycket lyhörd för hur musik påverkar människor, och hur den fungerar som en bro, som ett språk.

Shen Yuns musik kombinerar traditionella kinesiska instrument med klassisk västerländsk musik, och förenar vad som allmänt uppfattas som två mycket olika musikstilar. Vanligen arbetar dessa två musikskolor med olika tonarter och olika intervall, sade Schouwaerts.

– Min första tanke var: hur kan man få dem att låta rätt tillsammans? Men de lyckas på ett väldigt fint sätt, och samspelet mellan dem är riktigt bra, sade hon.

I en tibetansk folkdans i Himalaya börjar exempelvis den tvåsträngade kinesiska erhun en melodi som fiolerna sedan bygger vidare på.

– Jag är faktiskt förbluffad. Det låter så enkelt, men det är det inte, sade Schouwaerts.

Det fanns harmoni inte bara mellan de mycket olika typerna av instrument, utan med dansarna på scenen och den digitala bakgrunden bakom också.

– På ett eller annat sätt blir alla berörda, sade hon.

Shen Yuns effekt smyger sig på en, förklarade Brabants.

I början, sade hon, kommer man till föreställningen som bara en i publiken, en avslappnad lyssnare. Sedan ”ökar inspirationen ständigt”.

– Det öppnar hjärtat, sade hon.

– Som människa har man ingen aning om vad man ska tro när man ser det, men när man helt och hållet öppnar upp sin känsla så går allt in i en. Budskapet kommer från musiken, dansen, och allt som händer samtidigt, som en våg som sköljer över en, sade hon.

Det byggs upp genom hela föreställningen, och känslan man får i slutänden är den mest inspirerande. Inte bara konstnärligt, utan i livet, sade hon.

– Jag skulle säga att det är otroligt imponerande. Man kan behålla känslan och intrycket under många år, för att leva mer positivt själv, sade Brabants.

Leonie Uijtdehaag och Catherine Yang rapporterade.

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Shen Yuns Europaturné 2016 fortsätter i Salzburg 2-3 april, i Wien 5-6 april. Till danska Århus kommer Shen Yun 12-13 april.

Shen Yun: Magi som berör

Shen Yun ger sinnesro