loadingUnder kampanjen ”Sätt igång!” bjöd Josefin Vastesson och Jasmina Karlsson på linsgryta med curry, ingefära och kokosmjölk i Söderköping. Foto: Eva-Lott Blixt
Under kampanjen ”Sätt igång!” bjöd Josefin Vastesson och Jasmina Karlsson på linsgryta med curry, ingefära och kokosmjölk i Söderköping. Foto: Eva-Lott Blixt
Inrikes

Mat för kris: Vatten och energi viktigast i förrådet

Eva Sagerfors

Medborgarna har ett ansvar för att klara sig minst en vecka i händelse av kris, men många har ännu inte förberett sig med mat och vatten. Kommuner informerar nu för att fler ska sätta igång, och Livsmedelsverket ger praktiska råd.

Vid den nationella krisberedskapsveckan vecka 39 satsade många kommuner och organisationer på att öka medvetenheten om hur man förbereder sig för kris. De som normalt klarar sig själva i vardagen förväntas klara sig minst sju dagar utan hjälp, bland annat genom att ha ett förråd av mat och vatten.

Röda Korsets och Novus senaste undersökning visar att intresset och förberedelserna bland svenskarna har ökat sedan 2021. I år uppger två av tre svenskar i undersökningen att de har gjort förberedelser hemma, som att lagra mat, ha ett första hjälpen-kit, en vattenreserv eller har gjort en krisplan. Krisberedskapen varierar dock med inkomst och utbildningsnivå.

Mat vid kris

Vatten behövs till dryck och matlagning – minst tre till fem liter per vuxen och dygn. Använd rena dunkar eller flaskor. Förvara vattnet svalt och mörkt så håller det längre.

Strömavbrott: Börja äta av maten i kylen, sedan ur frysen och sist av mat som håller i rumstemperatur.

Matförråd: Bra livsmedel är sådana som kan förvaras i rumstemperatur och som kräver mindre vatten vid tillagning eller kan ätas direkt utan tillagning.

Matlagning utan el: Stormkök, gasolkök, kolgrill och vedspis. Gasolflaskor behöver förvaras ventilerat, och det finns regler för hur mycket gasol man får ha hemma. I flerfamiljshus får man förvara 26 liter på en öppen balkong. Inomhus får behållare med en volym på vardera mindre än fem liter förvaras. Information finns hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Livsmedelsverkets webbplats ger mer information om hur man kan tänka kring sitt krismatförråd. Där finns även en måltidslista med mängder för en vecka.

Källa: Myndigheten för samhälsskydd och beredskap

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingUnder kampanjen ”Sätt igång!” bjöd Josefin Vastesson och Jasmina Karlsson på linsgryta med curry, ingefära och kokosmjölk i Söderköping. Foto: Eva-Lott Blixt
Under kampanjen ”Sätt igång!” bjöd Josefin Vastesson och Jasmina Karlsson på linsgryta med curry, ingefära och kokosmjölk i Söderköping. Foto: Eva-Lott Blixt
Inrikes

Mat för kris: Vatten och energi viktigast i förrådet

Eva Sagerfors

Medborgarna har ett ansvar för att klara sig minst en vecka i händelse av kris, men många har ännu inte förberett sig med mat och vatten. Kommuner informerar nu för att fler ska sätta igång, och Livsmedelsverket ger praktiska råd.

Vid den nationella krisberedskapsveckan vecka 39 satsade många kommuner och organisationer på att öka medvetenheten om hur man förbereder sig för kris. De som normalt klarar sig själva i vardagen förväntas klara sig minst sju dagar utan hjälp, bland annat genom att ha ett förråd av mat och vatten.

Röda Korsets och Novus senaste undersökning visar att intresset och förberedelserna bland svenskarna har ökat sedan 2021. I år uppger två av tre svenskar i undersökningen att de har gjort förberedelser hemma, som att lagra mat, ha ett första hjälpen-kit, en vattenreserv eller har gjort en krisplan. Krisberedskapen varierar dock med inkomst och utbildningsnivå.

Mat vid kris

Vatten behövs till dryck och matlagning – minst tre till fem liter per vuxen och dygn. Använd rena dunkar eller flaskor. Förvara vattnet svalt och mörkt så håller det längre.

Strömavbrott: Börja äta av maten i kylen, sedan ur frysen och sist av mat som håller i rumstemperatur.

Matförråd: Bra livsmedel är sådana som kan förvaras i rumstemperatur och som kräver mindre vatten vid tillagning eller kan ätas direkt utan tillagning.

Matlagning utan el: Stormkök, gasolkök, kolgrill och vedspis. Gasolflaskor behöver förvaras ventilerat, och det finns regler för hur mycket gasol man får ha hemma. I flerfamiljshus får man förvara 26 liter på en öppen balkong. Inomhus får behållare med en volym på vardera mindre än fem liter förvaras. Information finns hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Livsmedelsverkets webbplats ger mer information om hur man kan tänka kring sitt krismatförråd. Där finns även en måltidslista med mängder för en vecka.

Källa: Myndigheten för samhälsskydd och beredskap

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024