Nära sju av tio läkare har tagit över arbetsuppgifter från andra yrkesgrupper inom vården de senaste två åren – de allra flesta från administratörer. Nu varnar Läkarförbundet för att patientsäkerheten påverkas negativt.
– Det finns ju risker att vi inte hinner med vår huvuduppgift när vi arbetar med helt andra saker, säger Lars Rocksén, förste vice ordförande på Läkarförbundet.
Läkarförbundet har undersökt i vilken utsträckning som dess medlemmar har fått ta över arbetsuppgifter som andra professioner inom vården ska ansvara för.
De senaste två åren har över hälften av läkarna fått arbetsuppgifter som tidigare hanterats av administratörer.
– Vi mäter mer och mer i vården och vi ska hantera remisser och intyg till olika instanser. Finns det då inte någon administrativ tjänst som en medicinsk sekreterare så måste ju läkaren själv lösa alla de uppgifterna, säger Lars Rocksén.
Säkerheten hotas
Sex av tio läkare uppger att de nya administrativa arbetsuppgifterna hotar patientsäkerheten.
– När vi inte hinner möta patienterna, då hinner vi inte heller göra medicinska bedömningar.
– Och då finns det ju såklart risker som kan äventyra patientsäkerheten.
I undersökningen uppger nästan åtta av tio läkare att arbetsmiljön försämras av de pålagda arbetsuppgifterna.
Frustration
– Ja, det är väldigt tydligt så. När man slits mellan alla de här digitala systemen, registren, dokumentationen och de administrativa pålagorna som man ska sköta, och inte hinner reflektera över sin patient eller ta ett patientmöte så ökar ju stressen otroligt, säger Lars Rocksén.
Det finns en väldig frustration över detta inom kåren, säger han.
– Det blir bara mer och mer som vi ska göra på mindre och mindre tid och är inte alls lika delaktiga i det medicinska arbetet.