Krigsförbrytare lever fritt i Sverige

Assad-regeringens paramilitära grupper "shabiha" använder samma metoder som IS, hävdar syriska flyktingar. Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln. (Foto: Skärmdump)


En del krigsflyktingar i Sverige är själva krigsförbrytare, som begått mycket allvarliga brott. Flera syriska flyktingar uppger att de har sett kända krigsförbrytare i Sverige, men de upplever att polisen inte tar deras vittnesmål på allvar.

Kalla Fakta pratade med syriska flyktingar som har anmält flera krigsförbrytare till svensk polis.

– De är farliga brottslingar som har begått mord, våldtäkter och andra förbrytelser, sade en anonym syrisk flykting till tv-programmet.

5 000 kvotflyktingar per år

Ett nätverk som kartlägger krigsförbrytare påstår att det finns flera hundra i Europa, och särskilt många i Sverige, rapporterar Kalla Fakta.

Flera vittnen har känt igen dessa brottslingar på olika ställen i Sverige. Totalt har man lokaliserat 60 personer, bland annat en man från Syrien som anklagas för att ha mördat kvinnor och barn på en buss i hemlandet.

Ett annat fall som programmet tittar på rör en prickskytt från Aleppo. Han har blivit anmäld av flera personer sedan han kom till Sverige. Själv nekar han till anklagelserna.

Fler ärenden idag

Det är ofta Migrationsverket som upptäcker misstänkta krigsförbrytare i Sverige. De anmäler de som de anser vara ett hot mot rikets säkerhet till Säkerhetspolisen, och de som misstänks för krigsförbrytelser till polisens krigsbrottskommission.

Hur många krigsförbrytare som befinner sig i Sverige är osäkert. Sedan 2013 har Migrationsverket anmält runt 60 fall till krigsbrottkommissionen, och runt 1000 till Säkerhetspolisen, enligt Kalla Fakta.

Innan flyktingkrisen 2013 uppskattade polisen att det fanns mellan 1 000 och 1 500 krigsförbrytare i Sverige. Det kan dock finnas ett mörkertal.

Polisen gör en ”kraftsamling” när det gäller krigsbrott, uppger de på sin hemsida. Den senaste tiden har antalet ärenden ökat avsevärt:

– Det beror delvis på information från flyktingar som kommit hit och på vårt ökade samarbete med andra myndigheter, säger Christer Nilsson som är chef för utredningsenheten Noa.

Han säger vidare att Sverige inte får bli ”en fristad för krigsförbrytare”. Kalla Faktas vittnen, som gjort flera anmälningar till svensk polis, upplever dock att de inte har blivit tagna på allvar.

Svårt att utreda

Det kan vara svårt att utreda krigsbrott. Det finns ingen teknisk bevisning, och det är inte så vanligt med foton och skriftliga bevis från brottstiden. Oftast bygger bevisningen enbart på vittnesmål.

Poliskrisen: Polisförbundet ratar regeringens budgetförslag

Polisen uppger att personalbrist står i vägen för att de ska kunna spåra upp och lagföra de misstänkta personerna.

Totalt har 6 personer någonsin dömts för krigsförbrytelser i Sverige.