Kinesiska myndigheter river ner kors från fler kyrkor

En ung kristen kines ber under julmässan i en katolsk kyrka i Peking den 24 december 2014. (Foto: Fred Dufour/AFP/Getty Images)


En video som postats av Radio Free Asias (RFA) kinesiska avdelning, visar hur arbetare med stora byggmaskiner river ner kors från flera kyrkor i den sydöstra provinsen Zhejiang.

 

Flera medlemmar av det lokala kyrkosamfundet har frihetsberövats i regimens iver att sopa undan kristna. I början av februari fanns sex kyrkoarbetare och deras advokat Zhang Kai fortfarande kvar i myndigheternas förvar.

”De som begår illdåd kommer att möta vedergällning i framtiden” skrev en kristen på kinesiska sociala medier. ”Stormen fortsätter över hela provinsen!”

I Zhejiang, och särskilt i staden Wenzhou som ligger i ett ekonomiskt välbeställt område vid kusten, finns en relativt stor andel kristna kineser. Av provinsens cirka 50 miljoner invånare är omkring 1,5 miljon kristna.

Kristendom är en av fem religioner som erkänns av det officiellt ateistiska kommunistpartiet i Kina. Men den enda legala formen av protestantism är den patriotiska ”Tre-själv-kyrkan”, som har fått stark kritik för att vara regimens redskap att kontrollera kristen tro i Kina. Medlemmar i oberoende så kallade huskyrkor, som håller högtider i sina hem, förföljs av myndigheterna, sätts i arbetsläger och utsätts för tortyr.

Enligt RFA:s rapport säger Guo Yongfeng, kristen kines från Shenzhen i Guangdong i södra Kina, att kristnas oförmåga att stå upp för varandra gör det lättare att förtrycka dem.

– Vi är isolerade. När de slår till finns det inte mycket hjälp att få, sade Guo till RFA.

SAGT I KINA: Drömmen om att få leva i sjunyheterna

GRANSKNING: Dödens sjukhus