Kinas produktivitetskris den värsta på länge
Enligt Bloomberg så är tillväxten inom produktiviteten hos Kinas arbetskraft den sämsta sedan 1999, efter den asiatiska finanskrisen. I fjol växte den med bara 6,6 procent. Den ekonomiska inbromsningen och att andelen befolkning i arbetsför ålder minskar tros vara två orsaker.
Läs hela artikeln här (engelska)

Air China har hamnat i blåsväder i veckan efter minst sagt tveksamma resetips. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)
Air China i skandal med rasistiska resetips
Veckans lilla Kinarelaterade storm var att en text i statliga flygbolaget Air Chinas magasin ”Wings of China” uppmanade resenärer till London att vara försiktiga när de befinner sig i ”områden där det mestadels bor indier, pakistanier och svarta”. Efter massiv kritik pudlade såväl kinesiska utrikesdepartementet som Air China, och magasinet drogs in. Tidigare i år dök det upp en kinesisk tvättmedelsreklam som anklagades för rasism, så frågan var redan på tapeten. Här är några länkar relaterade till händelsen:
Fler rasistskandaler kring Kina (engelska)
Utgivaren ber om ursäkt (engelska)
Utrikesdepartementet tar avstånd från ”diskriminering” (engelska)
Brittisk politiker till angrepp mot texten (engelska)
Svenske Kinakännaren Jojje Olsson skriver om händelsen

Burmas utrikesminister Aung San Suu Kyi, Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha, Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc, USA:s president Barack Obama, Laos premiärminister Thongloun Sisoulith and Kambodjas premiärminister Hun Sen under toppmötet mellan USA och ASEAN-länderna i Laos den 8 september (Foto: Saul Loeb/AFP/Getty Images)
ASEAN-mötet tonade ner spänningarna i Sydkinesiska havet
Vid toppmötet mellan asiatiska ledare och bland annat USA, som ägde rum i Laos i veckan, var tonen mycket försiktig gällande konflikterna i Sydkinesiska havet. I uttalandet från mötet nämns förvisso ”vissa ledares” oro över byggandet av artificiella öar och upptrappade aktiviteter, men Kina nämns inte ens vid namn. AP skriver att det milda uttalandet är att betrakta som en diplomatisk, ekonomisk och militär seger för Kina.
Läs hela artikeln här (engelska)
Tibetansk munk frisläppt efter sju och ett halvt år i fängelse
Radio Free Asia rapporterar att den tibetanske munken Jamyang Phuntsok släpptes ur fängelse i Sichuanprovinsen den 3 september, efter att ha avtjänat sju och ett halvt år för att ha spridit information kring tibetanska protester 2009. RFA:s källa sade att Phuntsok sagt om sin tid i kinesiskt fängelse att han ”inte haft det alltför illa”.
Läs hela artikeln här (engelska)
Kinas fastighetsmarknad glödhet
I 100 stora kinesiska städer har bostadspriserna ökat med i snitt 13,8 procent mot samma tid förra året, rapporterar Caixin. En icke namngiven analytiker sade att många invånare i Shanghai nu går över till fastigheter som investeringsobjekt, eftersom yuanen försvagats och Kinas aktiemarknad varit så turbulent. Liang Hong på investeringsbanken China International Capital Corp sade dock att den här boomen inte kan hålla i sig, och att regeringen kommer att vidta åtgärder, som att begränsa antalet bostäder man kan köpa upp, där priserna ökar för snabbt. Man har faktiskt redan gjort det i städerna Wuhan och Xiamen.
I städer som Shanghai och Shenzhen har par redan börjat skilja sig för att kunna kringgå den här sortens restriktioner. 45 procent av alla nya hem som såldes i Shenzhen det senaste året köptes av nyskilda personer, och antalet skilsmässor ökade med 46 procent jämfört med 2014.