Journalisten Joakim Medin har landat på svensk mark efter 51 dagar i turkiskt fängelse, skriver Dagens ETC.
– Väldigt sliten, säger han själv till utrikesministern efter att han landat.
Planet från Istanbul landade strax efter midnatt i Sverige. På en video som Andreas Gustavsson, chefredaktör på tidningen Dagens ETC, lagt upp på X syns hur Medins höggravida fru Sofie Axelsson omfamnar honom när han kliver av planet.
"Nu är du hemma, Joakim", skriver Gustavsson.
Dagens ETC var Medins arbetsgivare under reportageresan i Turkiet när han greps.
På plats på Arlanda fanns även utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) för att ta emot honom.
– Det är bra. Det är förhållandevis bra. Väldigt sliten, sade Medin till Malmer Stenergard efter att han landat, enligt Expressen och Aftonbladet.
Joakim Medin flög hem med ett reguljärt flyg med mellanlandning i Berlin, enligt tidningarna. Enligt tidigare uppgifter från statsminister Ulf Kristersson (M) reste han hem till Sverige tillsammans med personal från utrikesdepartementet.
Kristersson: Inga eftergifter
"Hårt arbete i relativ tystnad har gett resultat", skriver Kristersson på Regeringskansliets hemsida.
På en fråga från SVT säger Kristersson att Turkiet inte fått något för att släppa Joakim Medin.
– Nej, det finns inga förhandlingar eller eftergifter, säger statsministern till SVT.
Beskedet om Medins frigivning kom till Medins fru från advokat Veysel Ok på torsdagen. Medin, som har suttit fängslad i 51 dagar, dömdes till villkorlig dom för att ha förolämpat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Han har också åtalats för terrorbrott. De anklagelserna kvarstår trots att Medin fått lämna landet, och ska prövas i Turkiet i hans frånvaro, enligt Dagens ETC.
Samtal med turkiska UD
Intensivt diplomatiskt arbete har föregått frigivandet, enligt UD och Regeringskansliet. Bland annat talade Maria Malmer Stenergard med sin turkiske motsvarighet Hakan Fidan i samband med Natomötet i turkiska Belek.
– Jag går inte in på vad som sades i vårt samtal.
Efter besked om frigivandet skriver Malmer Stenergard på X att hon känner "en enorm stolthet över medarbetarna på Utrikesdepartementet och utlandsmyndigheterna för det arbete som vi har bedrivit i 51 dagar".
Organisationen Utgivarna gläds åt beskedet:
"Det är en enorm lättnad för hans anhöriga och kollegor men också för journalistiken i Sverige. Journalister måste kunna rapportera och granska, utan att riskera att bli gripna och åtalade bara för att de gör sitt jobb", skriver Utgivarnas vice ordförande Anne Lagercrantz, som också är vd på SVT.
Medin har hela tiden nekat till brott och sagt att anklagelserna enbart gäller hans journalistik.