Jemens president Ali Abdullah Saleh återvände på fredagen till huvudstaden Sanaa efter att ha tillbringat mer än tre månader på ett saudiskt sjukhus där han behandlats för skador som han fick vid ett mordförsök i hemlandet.
Hans överraskande återkomst tidigt på morgonen möttes med både protester och stöd från jemeniter. Regeringsstyrkor sköt med tungt artilleri för att fira, enligt The Jemen Post. Saleh själv gjorde inget offentligt framträdande.
Tidningen rapporterade att ”stämningen på gatorna är spänd” och oppositionsgrupperna som har organiserat demonstrationerna i det oroliga landet under de senaste sex månaderna ”är chockade … han är tillbaka”.
Källor nära Saleh sade till tv-kanalen Al-Jazeera att Saleh har för avsikt att mäkla fred och få till stånd en vapenvila mellan säkerhetsstyrkorna och de trupper som stöder demonstranterna.
”Presidenten uppmanar alla politiska och militära parter att ingå en vapenvila och ett eldupphör”, sade en tjänsteman till Al-Jazeera.
Under den senaste veckan har stridande för oppositionen och militären drabbat samman i Sanaa efter att dödläget mellan de två sidorna vänts till en fullständig militär strid. Mediarapporter säger att fler än 100 människor dödats.
Dessutom kontrollerar militanta, knutna till al-Quida, områden i landets södra del, vilket hotar stabiliteten och gör situationen än mer komplex.

Regeringsfientliga demonstranter skanderar slagord under en demonstration. (Foto: Gamal Noman/AFP/Getty Images)
Efter att Egyptens president Hosni Mubarak och Libyens ledare Moammar Gadhafi avsattes, hoppades många oppositionsgrupper i Jemen att Saleh skulle lämna sin post i tysthet medan han återhämtade sig i Riyadh.
Ledare för protesterna i Jemen säger att hans återkomst kan eskalera våldet.
”Hans återkomst betyder mer militära divisioner, mer upptrappning och konfrontationer”, sade Abdel-Hadi al-Azizi, en av ledarna för protesterna, till Associated Press (AP). ”Vi befinner oss i en mycket kritisk upptrappning.”
En dag tidigare hade FN:s högsta tjänsteman för mänskliga rättigheter uppmanat båda sidor i Jemen att inleda samtal för att förhindra mer våld.
”Jemen är vid ett mycket känsligt och farligt vägskäl och regeringen och oppositionen måste vara försiktiga,” sade FN:s chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, på torsdagen.
Översatt från engelska.