Hälsa & Livsstil | Livsstil

Hon visar vägen till skog och ro

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
loadingHögsäsong i svampskogen ger förråd för hela året. Foto: Rania Rönntoft
Högsäsong i svampskogen ger förråd för hela året. Foto: Rania Rönntoft

Med svamp, eld och enkel matlagning visar Elle Nikishkova oss vägen till att uppleva naturen och hitta ett lugn. Hon är en av landets mest uppskattade utekockar – och vill få fler att våga stanna längre i skogen.

Elle Nikishkova har blivit känd som utekock och anordnar kurser och evenemang med fokus på matlagning över öppen eld och friluftsliv. En så enkel sak som att koka kaffe i skogen har visat sig vara en givande aktivitet för många.

– Man värmer försiktigt upp kaffet och låter bryggandet ta tid, då blir det riktigt gott. De flesta brukar koka upp kaffet, vilket man absolut inte ska göra, och låter det inte få sin tid. Kokkaffe är grövre malt och kräver därför längre bryggningstid än en finare malning.

Lär om svampar

Svampplockaren behöver:

• en uppdaterad svampbok

• svampkorg

• svampkniv.

Svampkonsulenter och svampföreningar håller kurser och exkursioner.

Upplev skogen

Elle Nikishkova rekommenderar alla att prova att sova ute en natt i tält eller vindskydd vid en grillplats.

Ta med liggunderlag, sovsäck och en skön kudde.

Stekpanna eller stekhäll fungerar bra vid matlagning över öppen eld.

Bra att ha: kniv, tändstål eller tändstickor, och näver för att göra upp eld.

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Hälsa & Livsstil | Livsstil

Hon visar vägen till skog och ro

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
loadingHögsäsong i svampskogen ger förråd för hela året. Foto: Rania Rönntoft
Högsäsong i svampskogen ger förråd för hela året. Foto: Rania Rönntoft

Med svamp, eld och enkel matlagning visar Elle Nikishkova oss vägen till att uppleva naturen och hitta ett lugn. Hon är en av landets mest uppskattade utekockar – och vill få fler att våga stanna längre i skogen.

Elle Nikishkova har blivit känd som utekock och anordnar kurser och evenemang med fokus på matlagning över öppen eld och friluftsliv. En så enkel sak som att koka kaffe i skogen har visat sig vara en givande aktivitet för många.

– Man värmer försiktigt upp kaffet och låter bryggandet ta tid, då blir det riktigt gott. De flesta brukar koka upp kaffet, vilket man absolut inte ska göra, och låter det inte få sin tid. Kokkaffe är grövre malt och kräver därför längre bryggningstid än en finare malning.

Lär om svampar

Svampplockaren behöver:

• en uppdaterad svampbok

• svampkorg

• svampkniv.

Svampkonsulenter och svampföreningar håller kurser och exkursioner.

Upplev skogen

Elle Nikishkova rekommenderar alla att prova att sova ute en natt i tält eller vindskydd vid en grillplats.

Ta med liggunderlag, sovsäck och en skön kudde.

Stekpanna eller stekhäll fungerar bra vid matlagning över öppen eld.

Bra att ha: kniv, tändstål eller tändstickor, och näver för att göra upp eld.

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025