Giftigt industrisalt från Kina hamnar på matbord

En kinesisk bonde i Shaanxiprovinsen (som inte har något med verksamheten i artikeln att göra) häller salt på hög. I Kina säljer ligor giftigt industriellt salt som bordssalt, en verksamhet som är svår att komma åt på grund av dålig lagstiftning. (Foto: China Photos/Getty Images)


Kina producerar mer salt än något annat land i världen, närmare 90 miljoner ton om året. Men 91 procent av det är icke ätligt industrisalt, som innehåller tungmetaller och andra farliga ämnen. Bristande lagstiftning har dock lett till att tillverkare säljer det här hälsovådliga saltet som bordssalt för att tjäna snabba pengar.

China National Radio rapporterade den 26 april att 35 ton industrisalt hade packats om och blandats med vanligt bordssalt och sedan sålts bland annat på en marknad i Shijiazhuang i norra Kina. Det här är dock bara toppen på ett isberg – illegalt salt säljs över hela Kina.

Industrisalt kan innehålla bland annat bly, arsenik, kvicksilver och nitriter, vilket kan leda till cancer eller nervskador om det lagras i för stora mängder i kroppen.

I juli 2015 upptäcktes en annan liga i Taizhou i Jiangsuprovinsen, som hade sålt hela 20 000 ton giftigt salt, enligt myndigheterna. Den handeln skulle ha pågått i sju år, och skett i sju olika provinser och städer, inklusive Peking och Tianjin.

VIDEO: Så här tillverkas falska hönsägg i Kina

Förutom att det här falska bordssaltet säljs direkt, kan det även användas i matproduktion, som till exempel inläggningar. Eftersom det är så billigt att framställa så kan det säljas billigare än äkta bordssalt.

Industrisalt kan köpas i bulk av vem som helst som har dokument som visar att de driver någon form av kemisk industri. Dessutom åtalar myndigheterna bara i fall där mer än 20 ton har framställts. En myndighetsföreträdare sade till statliga kinesiska medier att producenterna av det här farliga saltet gör små satser som man genast säljer vidare.

Enligt siffror från 2012 avslöjades det året 182 fall med falskt salt, men bara 21 ledde till gripanden och åtal, varav 13 till fällande dom. 2013 var det bara sju åtal, varav fyra fällande. Straffen för den här farliga verksamheten är relativt låga. Mindre brott ger bara upp till två års fängelse, så många kommer sedan ut och fortsätter med samma verksamhet, enligt myndighetsföreträdaren.

Rapportering av Juliet Song

VIDEO: 10 galna kinesiska leksakskopior – China Uncensored