Det ska inte längre krävas något tillstånd för kameraövervakning, enligt ett nytt lagförslag från Tidöpartierna. Det ska också bli enklare för polisen att övervaka fler områden – även platser där man inte ser någon risk för brott.
Kommuner, regioner och myndigheter ska inte längre behöva ansöka om tillstånd för att bedriva kameraövervakning, enligt en lagrådsremiss som presenteras av regeringspartierna och Sverigedemokraterna på en pressträff.
”Tillståndskravet tas bort för alla som i dag omfattas av det och det föreslås ingen anmälningsplikt.”, föreslår partierna i ett pressmeddelande.
För att bedöma om behovet av kameraövervakning trumfar den personliga integriteten ska en intresseavvägning göras i stället för att aktören, som tidigare, ansöker om tillstånd hos Integritetsskyddsmyndigheten.
För brottsförebyggande myndigheter som polisen, som redan är undantagna tillståndskravet, ska det bli enklare att använda kameraövervakning och det ska få ske på fler platser.
Det ska exempelvis kunna införas på strategiskt utvalda platser för att motverka brott – även om det inte finns någon risk för brott på just den platsen. Fler platser som inte varit brottsutsatta ska också kunna övervakas.
”Bevakning ska kunna bedrivas på en plats där det vid en framåtblickande bedömning finns risk för allvarlig eller omfattande brottslighet”.
Polisen och Säpo ska också i högre grad få använda teknik som automatiskt känner igen registreringsnummer enligt lagförslaget. Myndigheter som polisen, ska inte heller i lika hög grad behöva informera om kameraövervakning från civila fordon eller drönare.
Lagen föreslås träda i kraft 1 maj nästa år.