Förslaget som regeringens utredare lade fram om förskoleplikt från tre års ålder är oansvarigt. För många barn är förskolan inte en trygg plats på grund av för stora barngrupper och för lite personal. Och S förslag om uppsökarenheter som röstades igenom i riksdagen 2022 innebar att kommunernas självbestämmande kördes över, skriver Hemmaföräldrars nätverks Madeleine Lidman.
Hur kan man lägga ett förslag om förskoleplikt från tre års ålder i ett land där man inte forskat på förskolans effekt på de senaste 40 åren? Hur genomtänkt är det när över 300 förskolor helt saknar förskollärare, personalen tillhör Sveriges sjukaste yrkeskår, utbildningsplatserna till förskollärare gapar tomma och många lämnar yrket på grund av arbetsmiljön? Varför ska barnen tvingas vara i den?
Nu presenterar regeringens utredare Gulan Avci (L) ett förslag om skolplikt från tre års ålder. Tanken är inte ny. För fem år sedan lade S fram en motion om skolplikt från två års ålder. Då blev det ett ramaskri och Föräldraupproret i samarbete med Hemmaföräldrars nätverk samlade in över 25 000 namnunderskrifter mot förslaget. Men trots att det inte gjorts någon svensk forskning på de senaste 40 åren i Sverige som visar att det skulle vara bra för barn att gå i förskola, så verkar alltför många politiker vara faktaresistenta.
För många barn är förskolan i dag inte en trygg plats, trots att den kostar drygt 94 miljarder om året. Även om det finns förskolor som erbjuder en bra verksamhet så finns det alltför många som inte har rätt förutsättningar. Krisen vi ser handlar om för stora barngrupper, för få personal samt en stressig och bullrig miljö. Då talar vi bara om de synliga missförhållandena; därtill kommer alla anknytningsrelaterade problem som en påtvingad separation orsakar, vilket ökar risken för psykisk ohälsa senare i livet. Fokus borde därför rimligen vara på att åtgärda problemen i förskolan för de barn som måste vara där – inte på att göra förskolan obligatorisk för alla barn.
Det finns inte någon forskning som visar att förskola är bra för barn.
Det stämmer inte att skolplikt skulle hjälpa invandrarbarn att lära sig svenska, då många går i förskolor med få eller inga svensktalande barn och lärare. Skulle man tvångskvotera in fler svensktalande barn drabbas de barnens språkinlärning. Allra bäst gynnas ett barns språkutveckling av ett tryggt och nära samspel med föräldrarna och därför är riktade språkinsatser på öppna förskolan ett bättre alternativ. Sverige har för länge sedan lämnat sans och förnuft bakom sig när det gäller förskolan och en ny gräns för hur föräldrar ska tvingas att rätta in sig i ledet passerades när Socialdemokraternas förslag om uppsökarenheter röstades igenom i riksdagen 2022. I och med det lagförslaget kördes kommunernas självbestämmande över och de tvingades inrätta uppsökarenheter för att jaga föräldrar som aktivt valt hemmaomsorg eller pedagogisk omsorg (dagmamma). Metoderna som uppsökarenheterna använder är anmärkningsvärda. Föräldrar som valt hemmaomsorg och dagmamma registreras. Sedan jagas vanliga svenska föräldrar med brev, telefonsamtal och oannonserade hembesök där man försöker få dem att rätta in sig i ledet och lämna ifrån sig sina barn till förskolan. Sådana metoder borde vara bannlysta i en demokrati. Att vi nu har en borgerlig regering gör uppenbarligen ingen skillnad, Socialdemokraterna kan gnugga händerna när deras totalitära syn på barn och familj från Alva Myrdal fortsätter att implementeras.
Det finns inte någon forskning som visar att förskola är bra för barn; tvärtom så finns det en mängd ny forskning från USA, Kanada och Norge som visar på flera negativa effekter – men dagens politiker verkar vara faktaresistenta. Det spelar inte någon roll hur mycket fakta de får ta del av som visar på förskolans negativa effekter, eftersom det ideologiska målet enbart verkar handla om att staten ska ta över ansvaret för alla små barn från tidig ålder. Det trumfar barnens rätt till tid med sina föräldrar och det trumfar föräldrarnas rätt att själva bestämma vilken omsorg som passar deras barns behov bäst.
Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk