loadingBåde vilda och odlade blåbär är mycket nyttiga antioxidanter.
Både vilda och odlade blåbär är mycket nyttiga antioxidanter.
Hälsa

Fem starka antioxidanter för hälsan

Katrine van Wyk, www.drfranklipman.com

Antioxidanter hjälper mot åldrande i förtid, cancer och andra sjukdomar. Fria radikaler i vår miljö, mat och vatten kan skada våra celler, men antioxidanter kan skydda cellerna mot den skadliga påverkan.

Att äta färgstarka frukter och grönsaker (helst ekologiska) kan ge kroppen en mängd viktiga antioxidanter. Här är fem livsmedel som är rika på antioxidanter:

1. Blåbär

Både vilda och odlade blåbär är mycket bra antioxidanter, och de goda nyheterna är att det inte finns någon signifikant skillnad i antioxidantvärdet mellan färska, frysta eller torkade blåbär. Gör en smoothie med frysta blåbär eller ät en skål med färska bär som mellanmål när du vill ha något sött och saftigt.

2. Tranbär 

Tranbär är känt för att kunna förebygga urinvägsinfektioner. Foto: Eva Sagerfors

Tranbär innehåller mycket antioxidanter och är känt för den välgörande effekten när det gäller att förebygga urinvägsinfektioner. Prova 100 procent ren tranbärsjuice utspädd i vatten eller kolsyrat vatten för en uppfriskande, syrlig drink, eller lägg några osötade, torkade tranbär i nötblandningen.

3. Kronärtskockshjärtan

Kronärtskockshjärtan är inte bara en delikatess, utan de innehåller också mycket antioxidanter.

Kronärtskockshjärtan är inte bara en delikatess; de också är fulla med ämnen som bekämpar fria radikaler. Ät dem färska när det är säsong eller konserverade året runt. De är goda som förrätt, i sallader eller kokta färska med lite hemlagad aioli.

4. Röda bönor

Att göra soppa på röda bönor är både gott och nyttigt.

Kanske förvånar det dig, men bönor är faktiskt rika på antioxidanter. Små röda bönor innehåller något som kallas fenolantioxidanter och som sänker kolesterol, blodsocker och minskar risken för bröstcancer. Kidneybönor och pintobönor är också rika på antioxidanter, så blanda dem gärna i en bönchili eller böndipp.

5. Björnbär

Björnbär är gott och nyttigt.

På grund av sin storlek passar de stora, saftiga, mörklila björnbären perfekt som plockmat. Du kan också lägga dem frysta i mixern för att få mer antioxidanter i smoothien, eller använd dem i en hälsosam parfait.

Artikeln publicerades ursprungligen på www.drfranklipman.com

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingBåde vilda och odlade blåbär är mycket nyttiga antioxidanter.
Både vilda och odlade blåbär är mycket nyttiga antioxidanter.
Hälsa

Fem starka antioxidanter för hälsan

Katrine van Wyk, www.drfranklipman.com

Antioxidanter hjälper mot åldrande i förtid, cancer och andra sjukdomar. Fria radikaler i vår miljö, mat och vatten kan skada våra celler, men antioxidanter kan skydda cellerna mot den skadliga påverkan.

Att äta färgstarka frukter och grönsaker (helst ekologiska) kan ge kroppen en mängd viktiga antioxidanter. Här är fem livsmedel som är rika på antioxidanter:

1. Blåbär

Både vilda och odlade blåbär är mycket bra antioxidanter, och de goda nyheterna är att det inte finns någon signifikant skillnad i antioxidantvärdet mellan färska, frysta eller torkade blåbär. Gör en smoothie med frysta blåbär eller ät en skål med färska bär som mellanmål när du vill ha något sött och saftigt.

2. Tranbär 

Tranbär är känt för att kunna förebygga urinvägsinfektioner. Foto: Eva Sagerfors

Tranbär innehåller mycket antioxidanter och är känt för den välgörande effekten när det gäller att förebygga urinvägsinfektioner. Prova 100 procent ren tranbärsjuice utspädd i vatten eller kolsyrat vatten för en uppfriskande, syrlig drink, eller lägg några osötade, torkade tranbär i nötblandningen.

3. Kronärtskockshjärtan

Kronärtskockshjärtan är inte bara en delikatess, utan de innehåller också mycket antioxidanter.

Kronärtskockshjärtan är inte bara en delikatess; de också är fulla med ämnen som bekämpar fria radikaler. Ät dem färska när det är säsong eller konserverade året runt. De är goda som förrätt, i sallader eller kokta färska med lite hemlagad aioli.

4. Röda bönor

Att göra soppa på röda bönor är både gott och nyttigt.

Kanske förvånar det dig, men bönor är faktiskt rika på antioxidanter. Små röda bönor innehåller något som kallas fenolantioxidanter och som sänker kolesterol, blodsocker och minskar risken för bröstcancer. Kidneybönor och pintobönor är också rika på antioxidanter, så blanda dem gärna i en bönchili eller böndipp.

5. Björnbär

Björnbär är gott och nyttigt.

På grund av sin storlek passar de stora, saftiga, mörklila björnbären perfekt som plockmat. Du kan också lägga dem frysta i mixern för att få mer antioxidanter i smoothien, eller använd dem i en hälsosam parfait.

Artikeln publicerades ursprungligen på www.drfranklipman.com

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025