Antioxidanter hjälper mot åldrande i förtid, cancer och andra sjukdomar. Fria radikaler i vår miljö, mat och vatten kan skada våra celler, men antioxidanter kan skydda cellerna mot den skadliga påverkan.
Att äta färgstarka frukter och grönsaker (helst ekologiska) kan ge kroppen en mängd viktiga antioxidanter. Här är fem livsmedel som är rika på antioxidanter:
1. Blåbär
Både vilda och odlade blåbär är mycket bra antioxidanter, och de goda nyheterna är att det inte finns någon signifikant skillnad i antioxidantvärdet mellan färska, frysta eller torkade blåbär. Gör en smoothie med frysta blåbär eller ät en skål med färska bär som mellanmål när du vill ha något sött och saftigt.
2. Tranbär
Tranbär är känt för att kunna förebygga urinvägsinfektioner. Foto: Eva Sagerfors
Tranbär innehåller mycket antioxidanter och är känt för den välgörande effekten när det gäller att förebygga urinvägsinfektioner. Prova 100 procent ren tranbärsjuice utspädd i vatten eller kolsyrat vatten för en uppfriskande, syrlig drink, eller lägg några osötade, torkade tranbär i nötblandningen.
3. Kronärtskockshjärtan

Kronärtskockshjärtan är inte bara en delikatess, utan de innehåller också mycket antioxidanter.
Kronärtskockshjärtan är inte bara en delikatess; de också är fulla med ämnen som bekämpar fria radikaler. Ät dem färska när det är säsong eller konserverade året runt. De är goda som förrätt, i sallader eller kokta färska med lite hemlagad aioli.
4. Röda bönor

Att göra soppa på röda bönor är både gott och nyttigt.
Kanske förvånar det dig, men bönor är faktiskt rika på antioxidanter. Små röda bönor innehåller något som kallas fenolantioxidanter och som sänker kolesterol, blodsocker och minskar risken för bröstcancer. Kidneybönor och pintobönor är också rika på antioxidanter, så blanda dem gärna i en bönchili eller böndipp.
5. Björnbär

Björnbär är gott och nyttigt.
På grund av sin storlek passar de stora, saftiga, mörklila björnbären perfekt som plockmat. Du kan också lägga dem frysta i mixern för att få mer antioxidanter i smoothien, eller använd dem i en hälsosam parfait.
Artikeln publicerades ursprungligen på www.drfranklipman.com