I år är det 200 år sedan Esaias Tegnérs ”Frithiofs saga” kom ut i bokform. Den fartfyllda och mytiskt färgade berättelsen om Frithiofs och Ingeborgs kärlek blev omedelbart en succé. Sagan kan läsas med stor behållning än i dag. Tommy Gunnarsson berättar om skalden och hans tid.
Göticismen, som huvudsakligen var en svensk företeelse, var en kulturell och patriotisk rörelse som på ett idealiserande sätt anknöt till Nordens forntid. Rötterna går ända tillbaka till medeltiden, då dekanen och ärkebiskopen av Uppsala stift, Nils Ragvaldsson (cirka 1380–1448), vid kyrkomötet i Basel lyfte fram svenskarnas gotiska härkomst – detta för att hävda Sveriges rang. Denna härkomst baserade han delvis på goten och historieskrivaren Jordanes gotiska historia, delvis på likheterna mellan orden goter, göter och gutar.
Samma tråd kom sedan den svenske dekanen och teologiprofessorn Ericus Olai (död 1486) att ta upp i sin krönika ”Chronica regni Gothorum” (Goternas rikes krönika), ett verk som av de flesta historiker antas ha blivit färdigt 1475. Med sin krönika initierade Ericus Olai den göticistiska historieskrivningen och rörelsen.