I Sverige och Finland har ryssskräcken gamla anor. Finland har i sin närhistoria fått känna på grannens järnnävar på annat sätt än Sverige. Rysskräcken handlar dock inte bara om rädsla för krig, utan om ryssen som sådan.
Rubriken på denna krönika syftar på ett finskt ordspråk, och kan ge en bild av den komplicerade relationen med den stora grannen i öster. Finlands president Niinistö använde ett annat uttryck i samband med Nato-anslutningen: ”Kosacken tar det som inte sitter fast.” Ytterligare ett uttryck lyder: ”Tala om ryssen endast med sammanbitna tänder.” Låt oss titta närmare på ryssen.
En sak som kan förvåna utländska betraktare är de ryska männens sätt att umgås. Under en båtresa iakttog artikelförfattaren det ryska brödraskapet på nära håll. Fyra medelålders män höll ihop som ler och långhalm i och utanför baren. Ingenting kunde skilja dem åt, då ryska män tycks vara obrottsligt solidariska mot varandra. Någon har påstått att de älskar varandra mer än sina kvinnor eftersom de under inga villkor kritiserar varandra. De försvarar varandra i vått och torrt – även när de vet att kamraten har fel. Vänskapen mellan män är nog något av det mest solida som finns i det ryska samhället. Har man en gång blivit vänner är man vänner för livet och hjälper varandra i nöd och lust. Det är en hederssak. Att bedra sin fru är ingen större synd, att svika sin vän är oförlåtligt.