Stora politiska förändringar står för dörren när förtroendet för det europeiska ledarskapet sviktar. I detta läge riskerar demokratin att undergrävas – under förevändning att den försvaras.
Detta politiska skifte är förstås något som har pågått under en längre tid – även i Sverige – men på senare tid har det blivit allt tydligare, i takt med att det etablerade europeiska ledarskapet lider av ett så pass lågt förtroende att det snarare rör sig om en legitimitetskris. Detta nya politiska landskap märks inte minst i de mest tongivande västeuropeiska länderna, såsom Tyskland, Storbritannien och Frankrike.
Frankrike har under de senaste åren präglats av politisk turbulens, då mandatet för den sittande presidenten Emmanuel Macron har försvagats kraftigt. Det krävdes en allians med vänstern för att kunna behålla makten och förhindra att högern fick betydande inflytande. Strävan efter att utesluta högern är en så pass styrande faktor inom europeisk politik att vi på senare tid har sett hur allt mer drastiska metoder nyttjas att uppnå detta. I Frankrikes fall dömdes landets högerledare, Marine Le Pen, nyligen till fängelse för bedrägeri och förhindrades samtidigt att ställa upp i nästa val. Även om ett brott har begåtts framstår domen som synnerligen läglig i ljuset av högerns framgångar.