Över hundra människor sökte sjukvård efter det omfattande listeriautbrottet på lyxkrogen Coco & Carmen i Stockholm. Nu har de slutgiltiga provsvaren kommit – och det verkar som att den tryffel som serverades är boven i dramat.
”Miljöförvaltningen har nu fått in samtliga provsvar som tagits på en restaurang på Östermalm i samband med listeriautbrottet. Resultaten för de sex olika proverna med tryffel (som levererats, beretts och frysts in i juli) visar att samtliga innehåller listeria i högre halter”, skriver Lovisa Grimsell, kommunikatör på miljöförvaltningen i Stockholms stad, i ett mejl.
Kajsa Eriksson, enhetschef för livsmedelskontrollen, säger att man spårar varifrån tryffeln är köpt och producerad, genom ett internationellt varningssystem.
– På det sättet kan de uppmärksamma det här och i sin tur skicka det vidare, säger hon.
Har krogen gjort något fel?
– Vi har inte kunnat konstatera att det är någonting de har gjort fel. Vi har sett att det har funnits i deras verksamhet och det har spridit sig till olika ställen.
Eftersom tryffeln tillagats i lokalen går det inte heller med säkerhet att slå fast att det är råvaran som är smittkällan.
Ytterligare åtgärder ska nu göras inom ramen för utredningen, bland annat ska Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten göra jämförande analyser mellan den typ av listeria som funnits hos de som insjuknat och de prover som hittats av miljöförvaltningen. Det väntas ta omkring en månad.
Det var i slutet av september som det omfattande listeriautbrottet skedde på Coco & Carmen. Över 150 personer sökte vård på sjukhus i region Stockholm.