Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran har fortfarande inte fått rätt vård, efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt i förra veckan. Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) kräver att han får specialistvård.
Ahmadreza Djalali får trots hjärtinfarkten som drabbade honom i det ökända Evinfängelset i Teheran i torsdags, inte vårdas på sjukhus.
I stället har iranska myndigheter lovat att han ska vårdas i fängelset, men behandling med EKG-undersökning, blodprover och annan standardvård har uteblivit, berättar Nima Rostami, som är hans advokat i Sverige.
– Det finns ingen utrustning på fängelset. Man har lovat att man ska transportera utrustningen till fängelset. Det skulle de ha gjort igår (söndag), men när vi hade kontakt senast igår kväll så hade det inte skett.
Inte adekvat vård
Under måndagseftermiddagen kommer en ny uppdatering inifrån Evinfängelset: Ahmadreza Djalali har fortfarande inte fått adekvat vård, meddelar Rostami.
Han fick besöka fängelsets vårdcentral under fredagsmorgonen, där hjärtinfarkten konstaterades flera timmar efter att den inträffat, och träffade under lördagen en specialist som gav honom medicin. Den medicinen är däremot inte tillräckligt bra, enligt Ahmadreza Djalali själv som är läkare i grunden.
UD: Mycket oroande
"Ahmadreza Djalalis hälsotillstånd är mycket oroande och i våra kontakter med företrädare för Iran kräver vi att han omedelbart måste ges den specialistvård han är i behov av. Detta har även framförts av utrikesminister Maria Malmer Stenergard i samtal den 9 maj med Irans utrikesminister Araghchi", skriver Utrikesdepartementets presstjänst till TT.
Djalali, som forskat på Karolinska Institutet, fängslades i Teheran 2016 och dömdes till döden för spionerianklagelser som han hela tiden nekat till.
Under den nio år långa vistelsen i Evinfängelset, där tortyr förekommer ofta, har hans hälsa försämrats avsevärt.