Sedan 1960-talet har USA:s statsbudget gått med underskott och statsskulden vuxit till astronomiska 36 biljoner dollar. Nu försöker Donald Trump vända utvecklingen med skattesänkningar, besparingar och tullar. USA-kännaren Anders W. Edwardsson beskriver här vad Trumps ”Big Beautiful Bill” som godkändes av kongressen i förra veckan innehåller.
Från att efter andra världskriget länge ha balanserat sina budgetar, och ofta till och med visat överskott, började USA:s offentliga finanser i slutet av 1960-talet att försämras. I detta ljus framstår Donald Trumps ”Big Beautiful Bill”, som i förra veckan efter mycken dramatik, blev godkänd av kongressens bägge kamrar, som ett ambitiöst försök att vända skutan. Men vad innehåller detta paket egentligen?
Den amerikanska statskassan gick som sagt ofta med överskott under 1950 och 60-talet, även om kostnaderna för olika reformer och det kalla kriget ständigt växte. Men i slutet av 1960-talet inträffade tre saker samtidigt. Då exploderade utgifterna för Vietnamkriget och för president Lyndon B. Johnsons välfärdsprogram ”Great Society”, samtidigt som den amerikanska industrin började förlora sitt globala försprång. I början av 1970-talet förvärrades situationen ytterligare av stagflation – en kombination av låg tillväxt, hög inflation och stigande arbetslöshet, samt kostnaderna för två stora oljekriser. Tillsammans fick allt detta den amerikanska statens utgifter att öka, samtidigt som tillväxten mattades av, arbetslösheten bet sig fast och skattebasen eroderades.