Bornholm, Danmarks utpost mot öst, får ett eget regemente. Upprustningen på ön är en tydlig signal till ryssarna, enligt Hans Lundsgaard, pressofficer i den danska försvarsmakten:
– Det är inte bara att komma och ta det de vill ha.
Rysslands ambassadör i Danmark, Vladimir Barbin, reagerade direkt när planerna presenterades förra veckan:
"Den ryska sidan ska övervaka den militära aktiviteten på Bornholm för att kunna vidta nödvändiga militärtekniska motåtgärder", skrev han i en kommentar till Danmarks Radio.

Hans Lundsgaard, major och pressofficer i den danska försvarsmakten visar runt på Almegårds kaserne, där Bornholms regemente nu ska etableras. Foto: Johan Nilsson/TT
Det handlar enligt ambassadören om att "möta möjliga hot mot Rysslands säkerhet, inklusive Kaliningradregionen, och mot den fria sjöfarten i Östersjön".
Under hela 2000-talet har Bornholm saknat eget regemente. På Almegårds kaserne, som ligger i utkanten av centralorten Rönne, har det i stället funnits en spaningsenhet, som kontinuerligt skickats ut på internationella uppdrag.
– Det finns ett stort symbolvärde i att ha ett territorialförsvar på Bornholm, säger Esben Salling Larsen, militäranalytiker vid Danmarks försvarsakademi.

Det byggs och förbereds för nybyggnation mellan de låga byggnaderna på Almegårds kaserne, som uppfördes efter andra världskriget, när Sovjetunionen, som befriat Bornholm från nazisterna, också lämnat ön i april 1946. Foto: Johan Nilsson/TT
"Kan avskräcka"
Som ett led i den snabba upprustningen köper Danmark in kustrobotar som kan avfyras från land, och danska fregatter ska utrustas med nya robotar.
– Sammantaget kan det avskräcka ryssarna, säger Esben Salling Larsen.
Almegårds kaserne byggdes upp efter andra världskriget, när Sovjetunionen, som befriat Bornholm från nazisterna, också lämnat ön i april 1946. Gamla tyska och ryska baracker återanvändes.

Camilla Forsbom tycker att upprustningen är lite överdriven. Foto: Johan Nilsson / TT
— Du kan faktiskt se skillnad på dem — den här är rysk. På de ryska är brädorna på tvären, på de tyska stående, säger Hans Lundsgaard när han visar runt på området.
Att de står kvar än i dag är talande för tillståndet på kasernen.
– Kasernen ser gammal och sliten ut. Nu när vi vet att den ska vara kvar och att det ska bli Bornholms regemente så måste det investeras massivt.
"Det första de tar"
Bornholmsbor TT pratar med uttrycker tillfredsställelse över att det ska satsas på deras ö, men flera frågar sig om ett regemente kommer att räcka.
Anna Karlsen i Allinge tycker att Bornholm har ett utsatt läge.
– Det är det första de kommer att ta. Om det verkligen blir krig, kan vi inte göra något alls.
Camilla Forsbom tycker i och för sig att det är bra att Rönne livas upp med en massa nyanställda och värnpliktiga på regementet, men hon tycker att upprustningen är lite överdriven.
– Många av oss som bor här på Bornholm kan inte se att vi är mer utsatta än andra.