Reportage

Gårdsförsäljningen lyfter Gotland Whisky till nya höjder

Staffan Erfors
Staffan Erfors
loadingÅngan behövs för att hålla luftfuktigheten konstant – en avgörande faktor för lagringen av whiskyfat. Doften av drycken är påtaglig. Foto: Staffan Erfors
Ångan behövs för att hålla luftfuktigheten konstant – en avgörande faktor för lagringen av whiskyfat. Doften av drycken är påtaglig. Foto: Staffan Erfors

Efter år av politiska turer är gårdsförsäljning av alkohol nu tillåten i Sverige. För Gotland Whisky har lagen redan gjort skillnad – på två veckor har de omsatt mer direkt på gården än via Systembolaget under samma tid.

Gårdsförsäljning av alkohol är ett ämne som under flera år har rört upp starka känslor inom svensk politik. Det handlar om huruvida producenter av exempelvis vin, öl, cider och whisky ska få sälja sina produkter direkt till besökare på plats – något som redan är vanligt i många europeiska länder.

Det huvudsakliga dilemmat i Sverige har varit hur gårdsförsäljning kan förenas med det svenska alkoholmonopolet, som är skyddat av både nationell lag och EU-rättsliga undantag. Systembolaget har ett statligt monopol på detaljhandel med alkohol, och Sveriges undantag från EU:s konkurrensregler bygger på att Systembolaget inte får diskriminera mellan producenter. Ett införande av gårdsförsäljning riskerade därför att ifrågasätta legitimiteten i detta monopol.

Gotland Whisky

• Gotland Whisky AB är ett svenskt destilleri beläget i Romakloster på Gotland. Företaget grundades 2004 av ett antal lokala entusiaster och är öns första whiskytillverkare. Verksamheten kom igång på allvar 2012.

• Produktionen är småskalig och hantverksmässig, med fokus på ekologiska råvaror och lokal förankring. Kornet odlas i Ronehamn på sydöstra Gotland, vattnet tas från gotländsk kalkstensmark och lagringen sker i det gamla sockerbruket i Roma.

• Företaget producerar whisky under det egna varumärket Isle of Lime, där olika utgåvor fått namn från gotländska platser som Bläse, Stainkalm och Sjaustru.

• Gotland Whisky använder uteslutande orökt malt, vilket ger en mjukare, mer fruktig stil. Whiskyn lagras minst fem år på ekfat och säljs i begränsade upplagor.

• Produktionen finansierades från början genom aktieförsäljning till tusentals delägare, vilket skapade en stark community kring destilleriet.

Staffan Erfors
Staffan Erfors
Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Reportage

Gårdsförsäljningen lyfter Gotland Whisky till nya höjder

Staffan Erfors
Staffan Erfors
loadingÅngan behövs för att hålla luftfuktigheten konstant – en avgörande faktor för lagringen av whiskyfat. Doften av drycken är påtaglig. Foto: Staffan Erfors
Ångan behövs för att hålla luftfuktigheten konstant – en avgörande faktor för lagringen av whiskyfat. Doften av drycken är påtaglig. Foto: Staffan Erfors

Efter år av politiska turer är gårdsförsäljning av alkohol nu tillåten i Sverige. För Gotland Whisky har lagen redan gjort skillnad – på två veckor har de omsatt mer direkt på gården än via Systembolaget under samma tid.

Gårdsförsäljning av alkohol är ett ämne som under flera år har rört upp starka känslor inom svensk politik. Det handlar om huruvida producenter av exempelvis vin, öl, cider och whisky ska få sälja sina produkter direkt till besökare på plats – något som redan är vanligt i många europeiska länder.

Det huvudsakliga dilemmat i Sverige har varit hur gårdsförsäljning kan förenas med det svenska alkoholmonopolet, som är skyddat av både nationell lag och EU-rättsliga undantag. Systembolaget har ett statligt monopol på detaljhandel med alkohol, och Sveriges undantag från EU:s konkurrensregler bygger på att Systembolaget inte får diskriminera mellan producenter. Ett införande av gårdsförsäljning riskerade därför att ifrågasätta legitimiteten i detta monopol.

Gotland Whisky

• Gotland Whisky AB är ett svenskt destilleri beläget i Romakloster på Gotland. Företaget grundades 2004 av ett antal lokala entusiaster och är öns första whiskytillverkare. Verksamheten kom igång på allvar 2012.

• Produktionen är småskalig och hantverksmässig, med fokus på ekologiska råvaror och lokal förankring. Kornet odlas i Ronehamn på sydöstra Gotland, vattnet tas från gotländsk kalkstensmark och lagringen sker i det gamla sockerbruket i Roma.

• Företaget producerar whisky under det egna varumärket Isle of Lime, där olika utgåvor fått namn från gotländska platser som Bläse, Stainkalm och Sjaustru.

• Gotland Whisky använder uteslutande orökt malt, vilket ger en mjukare, mer fruktig stil. Whiskyn lagras minst fem år på ekfat och säljs i begränsade upplagor.

• Produktionen finansierades från början genom aktieförsäljning till tusentals delägare, vilket skapade en stark community kring destilleriet.

Staffan Erfors
Staffan Erfors
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025