Lever många av oss i laglöst land? Det låter brutalt, men gängkriminella utnyttjar kommuner som saknar en tydlig polisiär närvaro på flera strategiska sätt. Det är kommuner – ofta mindre orter eller landsbygdskommuner som blir särskilt sårbara när lokalpolisens närvaro är sporadisk. Den spridning som vi ser av gängkriminaliten norr om Dalälven är med andra ord inte bara en slump. Det är en mycket medveten strategi att utnyttja samhällets svagheter.
Fördelarna är många: De gängkriminella kan skapa en bas för sin olagliga verksamhet. De upprättar lager och gömställen, de använder bostäder och isolerade fastigheter och framför allt bedriver de narkotikaförsäljning. I många fall sker det helt öppet. Det är perfekta möjligheter att bygga upp informella maktstrukturer, utnyttja ungdomar och idka hot, utpressning och våld. Med poliser som bara kommer ibland är risken liten att bli upptäckt. Genom Norrland och glesbygden sprider sig gängkriminaliteten och narkotikaförsäljningen till Norge och Finland.
Många av kommunerna har heller ingen möjlighet att själva ordna poliser eftersom de inte har stöd för det i lagstiftningen. De kommuner som har råd anställer egna väktare och försöker på olika sätt förebygga brottslighet. I flera kommuner har företagare samarbetat med kommunen för att identifiera och motverka brott som drabbar dem. Det handlar om allt från bedrägerier, och utpressning kopplade till gängkriminalitet. Men även inbrott. Många vittnar om att anmälningar ofta läggs ned utan åtgärd, vilket urholkar förtroendet för rättsstaten.