Biodlare kräver att kinesisk honung stoppas

Frågan är om det är bihonung i burken eller bluffhonung. Branschen vill att kraven skärps vid import. (Foto: Mikael Iso-Oja, Epoch Times)


Kinesisk honung sägs innehålla bekämpningsmedel och hormoner som är förbjudna i EU-mat. Nu kräver biodlare i Ungern, Slovakien och Slovenien att importen av den förgiftade honungen stoppas.

Biodlarna är oroliga över användningen av tillväxthormon och vill att EU förbjuder import av den billiga, kinesiska honungen. Enligt dem finns exempel på andra länder som har förbjudit den.

— De kinesiska exportörerna fuskar sig till fördelar, sade en av de protesterande till Euronews.

Biodlarna kräver att man ska märka produkterna så att det tydligt framgår precis vilka länder de kommer ifrån. Idag klargörs bara huruvida honungen är från EU eller från länder utanför EU.

— Det betyder att de (honungsimportörerna) kan blanda en enda droppe EU-honung med GMO-kontaminerad sydamerikansk eller kinesisk fuskhonung, och därmed lura europeiska konsumenter, sade en ungersk biodlare.

Allt om biodling skriver att den nuvarande ursprungsmärkningen av honung är värdelös. Mycket av den importerade honungen är inte ens honung. I Sverige visade sig till exempel Coops och Eldorados flytande honung vara utspädd med socker och citronsyra i Testfaktas analys i fjol. Den falska honungen fraktas runt mellan världens länder, blandas och märks om till EU-honung i många fall.

Bekämpningsmedel som kopplats till bidöden kan orsaka fågeldöd

VIDEO: Så här tillverkas falska hönsägg i Kina

VIDEO: Förföljelsen av falungong i Kina