Amerikansk landskapsmålning med svensk inspiration
Mary Byrom målar hellre ute i naturen än i en ateljé.


Galleri Hiris är beläget på två balkonger inomhus i en blomsterbutik i Vasastan, Göteborg. Uppför en liten trappa längst in i den avlånga butiken möter man ett annorlunda och personligt inrett konstgalleri. Just nu visas här utställningen Mary Byrom – amerikanskt landskapsmåleri från Maine & New Hampshire. 

Utställningen innehåller cirka 20 små tavlor i storlekar från ungefär 15×20 cm till 20×40 cm. Motiven är hämtade ur den nordöstamerikanska naturen, på många sätt väldigt lik den natur vi har i Sverige. Vår, sommar, höst och vinter, allt tycks rymmas innanför de små guldfärgade, men enkla ramarna. 

Konsten påminner om musik: vid första anblicken är tavlorna bara vackra, men så småningom, efter en rundvandring och när ögat sett på dem ett litet tag, kommer upplevelsen av att de börjar bilda band mellan varandra och de blir alltmer levande. Till slut har de sammansmält i en stilla dans av landskap i milda färger.  Något som fångar blicken lite extra är en målning med titeln ”Completely Calm” – ”Fullständigt lugn” på svenska. Den visar ett stilla vattendrag, förmodligen en å, vilket kantas av ljusbrun vass och där bakom gröna granar mot en blå himmel. I det stilla vattnet visas en klar och skimrande spegelbild av miljön ovanför. 

Mary Byrom bor och verkar i Maine nära Boston i nordöstra USA. Hennes konstnärskap startade i tidig ålder och en av hennes största förebilder var den svenska konstnären Anders Zorn. Dennes influenser har lett till den teknik Mary idag använder som kallas ”en plein air” – ”under bar himmel”. I enlighet med denna teknik befinner sig Mary utomhus på den plats som avbildas istället för i en ateljé. 

Konstnärer har länge målat utomhus, men i mitten på 1800-talet lade man i Barbizon-skolan särskild vikt vid att måla i naturligt ljus. Intresset för att måla utomhus växte dessutom på 1870-talet då färgerna började paketeras i tuber. Tidigare hade varje konstnär tillverkat sina egna färger genom att blanda puderpigment med olja av linfrön.

1989 blev Mary påkörd av en bil då hon gick över en gata. Hon genomgick operation men blev så pass handikappad att målandet fick ges upp. De tio följande åren fick hon lov att lägga på fysisk terapi och rehabilitering.  Vändningen kom då Mary år 1999 började utöva qigong- och meditationsmetoden Falun Gong. Genom denna befriades hon från fysisk smärta och kunde återvända till sitt normala liv. Det första hon gjorde var att besöka Skottland och vandra i dess natursköna högland. Det andra var att börja måla igen. 

Temat i utställningen är att kunna återvända till den plats man älskar och varit borta från under lång tid. I ett uttalande om sin konst säger Mary:  ”I enlighet med de stora amerikanska konstnärernas tradition, packar jag ihop mina färger, går ut i deras fotspår och ger mig iväg för att upptäcka själen i en plats. Jag försöker fånga de flyktiga stunder av tid då luften, molnen, landskapet och ljuset ropar mitt namn.” 

Mary Byroms konst visas på Galleri Hiris till och med den 29 december.


Lugnt vatten fångar betraktarens ögon på Galleri Hiris inomhusbalkonger. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)

Lugnt vatten fångar betraktarens ögon på Galleri Hiris inomhusbalkonger. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)


Svenske Anders Zorn har inspirerat Mary Byroms naturmåleri. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)

Svenske Anders Zorn har inspirerat Mary Byroms naturmåleri. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)


Mest Lästa