Afrika drabbas av Kinas kapitalutflöden
En kines handlar fisk på en marknad i Bata 2012. Kinesiska FDI har markant minskat i Afrika till följd av den kinesiska ekonomiska avmattningen. (Foto: Abdelhak Senna/AFP/Getty Images)


Det är inte bara Kina som lider av stora kapitalutflöden, det får även Afrika känna på nu.

Pekings utländska direktinvesteringar i Afrika föll med 40 procent i år till 1,2 miljarder dollar, enligt det kinesiska handelsministeriets talesman Shen Danyang.

Enligt Financial Times ser statistiken ännu sämre ut, med en minskning på 84 procent till 568 miljoner dollar, vilket inkluderar förlängning av existerande projekt och start av nya.

Kina har investerat i Afrika i eget syfte, utifrån sina egna behov av råvaror till den expansiva byggboomen de senaste 15 åren.

valentin-copy

— Det finns en möjlighet att avmattningen i den kinesiska ekonomin är av osäker omfattning, och att efterfrågan på råvaror och intresse för tillväxtländerna inte kommer att bli som det har varit de senaste tio åren, sade Carmen Reinhart författare till ”This Time Is Different”.

Hon menar att mycket av finansieringarna och investeringarna inte går att hitta i officiella rapporter. Det handlar om lån som gavs när Kina blomstrade och som det inte finns någon dokumentation på.

Kina har nu sina egna ekonomiska problem, med stora kapitalutflöden, vilket tvingar landet att dra ner på finansieringar och investeringar i tillväxtländerna.

En god nyhet är att den kinesiska handeln är viktigare för Afrika än vad investeringarna är. Kinas handel med Afrika söder om Sahara ökade från 10 miljarder dollar 2002, till 170 miljarder dollar 2013 enligt Världsbanken, vilket är mer än Kinas utländska direktinvesteringar på 6 miljarder i regionen år 2014.

Dåliga nyheter är att den kinesiska handeln bromsar in, av samma orsak som landets efterfrågan på råvaror har minskat.

Den andra goda nyheten – utan brasklapp denna gång – är att investeringarna i Afrika ökar. Frankrike investerade 18 miljarder 2014, Grekland 10 miljarder och USA investerade 8 miljarder.

Kinas största illegala banknätverk avslöjat