Flera asylsökande turkiska regimkritiker på Migrationsverkets lokaler i Malmö uppger att en Securitas-vakt har spionerat på dem. Det skriver Kvällsposten.
En av de som vittnar om att många turk-svenskar förföljs av den turkiska staten är Dogan Yücekaya.
Fotade och filmade
I en intervju med tidningen säger han att han märkte att en Securitas-vakt både fotade och filmade honom på sitt första möte med Migrationsverket.
Vakten har tidigare haft en hög post på den Muslimska församlingen i Malmö. Moskén kontrolleras av den turkiska staten och besökare anklagar den för att ange turkiska regimkritiker.
Securitas-vakten har på sociala medier uppmanat personer att ange de som sympatiserar med Gülen-rörelsen, enligt Dogan Yücekaya.
Rörelsen anklagas av den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan för det misslyckade kuppförsöket 2016. Dess ledare, Fetullah Gülen, som lever i exil i USA, har fördömt statskuppen, samtidigt som han förnekar att rörelsen ligger bakom den.
För en månad sedan uppgav Turkiets justitieminister att över 30000 personer har dömts för att ha kopplingar till eller sympatier med Gülen-rörelsen. Nyligen har Turkiet gått ut med att ytterligare 1100 personer, som sympatiserar med rörelsen, ska gripas.
2017 sköt någon mot en lägenhet i Malmö där Dogan Yücekaya och andra Gülen-anhängare brukar hålla till. Han misstänker att det är den turkiska säkerhetspolisen som ligger bakom skottlossningen. Polisen har dock ännu inte fastställt vem som ligger bakom.
Säpo utreder
Säkerhetspolisen, Säpo, utreder nu Securitas-vakten. Man vill dock inte gå in på detaljer eftersom det kan påverka utredningen.
”Flyktingspionage är inte ovanligt – det är en del av underrättelsehotet från främmande makt. Så länge det finns regimer som ogillar yttrandefrihet och motverkar mänskliga rättigheter”, skriver Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, i ett meddelande till Kvällsposten.
Enligt tidningen har vakten nu omplacerats. Detta efter att flera asylsökande har rapporterat om hans beteende till Migrationsverket. Han ska dock jobba kvar på Securitas.
När Kvällsposten får tag i mannen nekar han till anklagelserna och säger att det rör sig om ”ont förtal”.
Flera turk-svenskar som tidningen har varit i kontakt med uppger att svenska myndigheter inte tar deras oro på allvar. Enligt vittnen är utsattheten stor och utbredd.
– Myndigheter är tysta eller ser mellan fingrarna. De är rädda att bli utpekade som islamofober. Detta utnyttjar religionsmyndigheten i Turkiet, säger en turk-svensk man till Kvällsposten.