Visselblåsare avslöjar fusk i Pfizers vaccinstudie

Svenska läkare och forskare anser att misstanken om forskningsfusk kullkastar förtroendet för Pfizer, som är ansvariga för testningen av vaccinet. Foto: Frederic J. Brown/AFP via Getty Images


En underleverantör till Pfizer misstänks ha bedrivit omfattande forskningsfusk i samband med en studie av Pfizers covidvaccin. Det rapporterar tidskriften British Medical Journal (BMJ).

Den 2 november skrev BMJ, en av världens främsta medicinska tidskrifter, en artikel om avslöjanden från visselblåsaren Brook Jackson, tidigare regionchef i Texas för forskningsföretaget Ventavia – ett av flera företag som arbetat med Pfizers fas-III-studie. 

Jackson, som arbetade med Pfizers vaccinstudier, vittnar om att företaget förfalskade data, avblindade patienter, anställde otillräckligt utbildade vaccinatörer och var långsamma med att följa upp biverkningar som rapporterades i fas-III-studien.

Ska man massvaccinera hundratals miljoner barn världen över, då kan man inte ha data som tagits fram på ett tveksamt sätt, det är fullständigt oetiskt.

– Nils Littorin, läkare och doktor i klinisk mikrobiologi

BMJ har fått ett dussintals interna företagsdokument, foton, ljudinspelningar och e-postmeddelanden som styrker Jacksons anklagelser. Även uppgifter från tidigare anställda på Ventavia backar upp vittnesmålet. 

I förra veckan gick en grupp svenska läkare och forskare från Läkaruppropet.se ut med ett pressmeddelande om händelsen.

– Vi menar att det här är allvarliga brister som måste utredas ordentligt. Annars vet vi inte vad som rapporterats in korrekt, både vad gäller resultat och biverkningar, säger Nils Littorin, läkare och doktor i klinisk mikrobiologi, till Epoch Times.

Nils Littorin, läkare och doktor i klinisk mikrobiologi, anser att det är alarmerande att amerikanska FDA inte granskade Ventavia efter den inkomna anmälan. Foto: Privat

Den 25 september anmälde Brook Jackson saken till amerikanska FDA (motsvarande svenska läkemedelsmyndigheten). Senare samma dag fick hon sparken av Ventavia. Trots den inkomna anmälan gjorde aldrig FDA någon granskning av Ventavias verksamhet.

Enligt pressmeddelandet skriver BMJ att mellan åren 2000 till 2005 granskade FDA bara cirka 1 procent av alla kliniska studier, därefter har antalet granskningar minskat. I augusti 2021 publicerade FDA en sammanfattning av antalet granskningar av Pfizers covidvaccinstudier. Totalt hade 9 av 153 studieplatser granskats, vilket motsvarar 6 procent av studiens forskningscentra. 

Nils Littorin menar att oegentligheterna som framkommit kring Ventavias del av vaccinstudien sänker förtroendet för hela studien. Han betonar också vikten av att det nu görs en opartisk granskning av forskare som genomlyser hela Pfizers studiematerial. 

– Ska man massvaccinera hundratals miljoner barn världen över, då kan man inte ha data som tagits fram på ett tveksamt sätt, det är fullständigt oetiskt, säger han.

Littorin pekar på att många biverkningar inte fångats upp i studier av covid-vaccinerna, såsom blodrubbningar och myokardit, vilket lett till att både Astra Zenecas och Modernas vacciner pausats.

– I ljuset av detta måste man vidta samma försiktighetsprincip här som man gjort med de andra vaccinerna. Man bör pausa användningen för de som löper minimal risk för allvarlig covid, det vill säga barn och unga, säger han.

Kontakta journalisten: [email protected] 

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.