Visa upp det du skapat!

Det kan vara värt priset att våga visa upp det du skapat. Börja med att visa ditt arbete för en vän, så att du vänjer dig vid det. Foto: Maggie Jaszowska


Att skapa kan vara något av det mest tillfredsställande vi kan göra. Det kan vara inom områden som musik, konst, hantverk, författarskap, eller vara ett engagemang för något som man upplever är viktigt och meningsfullt.

Rädslan för att visa upp det vi skapat för världen är en av de vanligaste rädslorna bland oss som skapar. Att dela med sig av sin kreativitet kan utsätta en för kritik, men det kan ändå vara värt att våga göra det.

Den här rädslan kan få oss att skjuta upp saker och ting genom att undersöka något i det oändliga, kolla på sociala medier, svara på mejl, köpa böcker om ämnet, lyssna på poddsändningar och titta på Youtube-videor, eller till och med städa vårt kök.

Inget av det här är något dåligt – det är mänskligt att göra så. Men till sist måste vi ändå våga möta rädslan om vi vill göra ett avtryck i världen.

Själv har jag länge arbetat med den här rädslan och delar gärna med mig av hur jag gör för att den inte ska påverka mig.

Om jag märker att jag undviker att skapa så ser jag till att möta rädslan, tar mig igenom den, uppskattar vad den lärt mig och sedan visar jag upp det jag har skapat.

Är det inte så att vi vill beröra människors hjärtan, förändra människors liv och öppna deras ögon för något nytt?

Varför är det så skrämmande att visa upp vårt arbete för världen? Kärnan i vår rädsla är att vi inte vet hur vår skapelse kommer att tas emot av andra människor – det innebär en osäkerhet och den känslan tycker vi inte om.

Andra kanske fördömer oss, avfärdar det vi gjort och tycker att det inte har något värde, eller kanske till och med tycker att vi är dumma, och detta får oss att känna oss generade och avvisade. För många människor kan denna osäkerhet kännas alltför svår att bära.

Hur förståeligt det än är, så kommer den här rädslan hindra oss från att göra ett avtryck i världen.

Om vi inte kommer över den så kan det föra med sig att vi lägger krokben för oss själva och att vi mår dåligt över att inte ha vågat delat med oss av det som vi är bra på.

Tänk vilken påverkan vi skulle kunna ha. Är det inte så att vi vill beröra människors hjärtan, förändra människors liv och öppna deras ögon för något nytt? Det skulle ju vara underbart!

För att kunna möta vår rädsla och det vi undviker, så måste vi först bli medvetna om att vi undviker detta. Det första jag gör är att fråga mig själv: "Gör jag något bara för mig själv just nu, eller är det med avsikten att visa upp det jag skapat för andra?" Om jag inte gör det utifrån det sistnämnda alternativet så är det antagligen så att jag undviker det hela på grund av rädsla.

Naturligtvis finns det undantag som att till exempel samverka med andra i teammöten, vilket också är ett slags skapande. Eller vid coachning, som både är att skapa och att lägga ut sitt arbete. Vi måste ju också göra administrativt arbete och skriva mejl och liknande, men om jag har låtit min dag fyllas med ”måsten” istället för att skapa så har jag inte fokuserat på det som i längden verkligen betyder något för mig.

Om du undviker att skapa på grund av rädsla, känn då in rädslan och ta sedan itu med det som du vill skapa. Bara sätt igång, börja inte med något annat. Ta hjälp av andra genom att prata med dem om saken, om du upplever att det kan underlätta.

Ta små steg i taget. Till exempel kan du först visa upp ditt arbete för en grupp människor som du litar på, och när det känns lättare sedan visa upp det för en större grupp. Gå sedan ut i samhället med ditt arbete och presentera det där.

Arbeta på att stärka ditt självförtroende och visa regelbundet upp det du gjort. Helst varje dag.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.