Prova en ny hobby som inte kostar skjortan

Klara Tyg & Garn, Stockholm. Foto: Epoch Times


Nu är det en bra tid att upptäcka de lokala affärerna och verksamheterna där vi bor. Runt hörnet eller på en mindre bakgata kan det ligga en riktig pärla. Det kan vara upptakten till en ny hobby eller en fortsättning på en mångårig fritidssyssla. Här besöker vi två butiker som bjuder på lugn och inspiration.

Centralt i Stockholm ligger Klara Tyg & Garn. På 34 kvadratmeter samsas garn från hela världen med ett skrädderi. Här kan nybörjare och mer erfarna handla traditionellt garn såsom ull och bomull, och dessutom de mer exotiska alpacka, lama och hampa. Uppsvinget för ekologiskt garn kom för ett par år sedan och det har blivit en storsäljare.

I butiken finns en mängd olika tillbehör som exempelvis garnstickor och virknålar, och den som är sugen på att börja sticka kan få ett riktigt bra startpaket.

Sömmerskan Hülya Sen, Klara Tyg & Garn, Stockholm. Foto: Epoch Times

Sömmerskan Hülya Sen, som för dagen arbetar med att sy kuddar, berättar att allt fler börjar hitta till butiken och att kundskaran växer. Någon egentlig postorderverksamhet har inte butiken, men de två ägarna försöker att hjälpa alla hantverksintresserade i möjligaste mån.

Det bästa är att uppleva affären på riktigt. Ett besök och en titt på alla färgrika garner ger en energikick och behöver inte heller kosta skjortan. Förutom att det är mysigt och avkopplande att arbeta med händerna, så kan man få en snygg mössa eller en ny tröja på köpet.

Lasse Larsson vid Återbruket bok och film, Skarpnäck, Stockholm. Foto: Epoch Times

Om inte handarbete lockar kan ett besök i ett antikvariat vara ett alternativ. I Skarpnäck i södra Stockholm driver Återbruket en bok- och filmbutik. Den ideella föreningen ger alla bokälskare och nyfikna möjlighet att köpa litteratur till ett riktigt bra pris. Böckerna är i gott skick och är sorterade i olika kategorier.

Lasse Larsson, som för dagen står bakom disken, berättar att det som säljer mest är skönlitteratur i pocketformat. Det vittnar de välfyllda bokhyllorna om där deckare samsas med romantiska noveller. Lasse, som har arbetat med böcker i trettio år, berättar att antikvariatet också har ett stort utbud av fackböcker. Det kan komma stamkunder från andra sidan staden för det stora utbudet och den lugna atmosfären, berättar han.

Återbruket bok och film, Skarpnäck. Foto: Epoch Times

Clara och Lydia besöker butiken för första gången. De kommer från Bagarmossen och är egentligen på väg till Skarpnäcks Kulturhus för att dansa jazzdans. De tycker att antikvariatet är spännande och letar i första hand efter science fiction och fantasyböcker.

Efter en rundtur i lokalen ser det ut att finnas böcker för alla smaker. Det finns även reseskildringar med foton på blåa hav och gyllene stränder. Det ger möjligheter, att om inte på riktigt, så att i fantasin resa till exotiska kulturer.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.