loading



Bruket att värma sig med uppvärmt vin på vintern finns över hela Europa och har tusenåriga anor.
Foto: Sofia Drevemo
Bruket att värma sig med uppvärmt vin på vintern finns över hela Europa och har tusenåriga anor. Foto: Sofia Drevemo
Kultur

Vin & Dryck: Godaste glöggen i jul – välkommen på glöggprovning

Camilla Wahlman

När julstjärnorna tänds i fönstren och vinterkylan får oss att dra på vantar och halsduk längtar vi väl extra mycket efter säsongens speciella brygd – glöggen. Vår dryckesexpert botaniserar i årets utbud och lär känna nya sorter som överraskar i både innehåll och smak.

Sedan vinet som dryck föddes har människans kreativitet använts för att förädla drycken. I dag talar vi bland annat om betydelsen av vilka träd som använts till olika ekfat, hur lång tid och vid vilken temperatur vinet lagras och om vikten av att använda rätt glas till vin av olika druvor.

I forntida Egypten utvecklades metoder att göra vinet lite godare genom att söta det och tillsätta olika kryddor. Även vinbönder i romarriket kryddade viner för att dölja smakmässiga skavanker och kanske ville man också göra det mer hälsobringande.

Om: Vinum Hippocraticum

Under medeltiden användes kryddor för att göra vinet hälsobringande.

Enligt Eva Lenneman på Spritmuseum hade Gustav Vasa en anställd, Kilian Vintappare, vars uppgift var att framställa ett vin som kallades Klaret. Kryddorna silades bort, ”klarades”, genom en duk som benämndes ”Hippokrates ärm”.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading



Bruket att värma sig med uppvärmt vin på vintern finns över hela Europa och har tusenåriga anor.
Foto: Sofia Drevemo
Bruket att värma sig med uppvärmt vin på vintern finns över hela Europa och har tusenåriga anor. Foto: Sofia Drevemo
Kultur

Vin & Dryck: Godaste glöggen i jul – välkommen på glöggprovning

Camilla Wahlman

När julstjärnorna tänds i fönstren och vinterkylan får oss att dra på vantar och halsduk längtar vi väl extra mycket efter säsongens speciella brygd – glöggen. Vår dryckesexpert botaniserar i årets utbud och lär känna nya sorter som överraskar i både innehåll och smak.

Sedan vinet som dryck föddes har människans kreativitet använts för att förädla drycken. I dag talar vi bland annat om betydelsen av vilka träd som använts till olika ekfat, hur lång tid och vid vilken temperatur vinet lagras och om vikten av att använda rätt glas till vin av olika druvor.

I forntida Egypten utvecklades metoder att göra vinet lite godare genom att söta det och tillsätta olika kryddor. Även vinbönder i romarriket kryddade viner för att dölja smakmässiga skavanker och kanske ville man också göra det mer hälsobringande.

Om: Vinum Hippocraticum

Under medeltiden användes kryddor för att göra vinet hälsobringande.

Enligt Eva Lenneman på Spritmuseum hade Gustav Vasa en anställd, Kilian Vintappare, vars uppgift var att framställa ett vin som kallades Klaret. Kryddorna silades bort, ”klarades”, genom en duk som benämndes ”Hippokrates ärm”.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025